• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

1 van de oudste bedrijven van Berghem, herenkapsalon van der Sloot bestaat vandaag maar liefst 95 jaar!

Het begon 95 jaar geleden in 1925. Cees van der Sloot startte een kapperszaak in een kamer van zijn ouderlijk huis aan de Zevenbergseweg. En de kapperszaak was niet alles. Toendertijd moest een kapper iets er bij doen om de kost te verdienen. Hij bezorgde brood voor bakker Berndsen en later voor bakker Boeijen. De bezorging ging toen met paard en wagen! Bakkerij Boeijen was de voorganger van de huidige bakkerij van Mook aan de Molenweg. 

Foto's Harold Mazen

kapsalonceesvdsloot

Cees van der Sloot

In 1935 bouwde Cees het huis aan de Osseweg waar herenkapsalon van der Sloot nu zit. Zoon Frans had ook oren naar de kapperswereld en heeft ervaring opgedaan bij diverse kapperszaken. Frans van der Sloot ging in de zaak van de vader werken en nam het over in 1963. Een kapper maakte toen lange dagen. Van 8.00 uur 's morgens tot 's avonds 19.00uur was geen uitzondering. Net als zijn vader werkte Frans ook bij de bakkerij, want alleen de kapperszaak bracht te weinig brood op de plank. Hij werd bakker en werkte 's nacht in de bakker en 's middags was hij in de salon. Dat zware leven hield hij maar liefst 20 jaar vol. Daarna liet hij het bakkersleven achter zich en richtte zich op zijn herenkapsalon.

kappervdslootmetzoon

Frans van der Sloot met zoon Arno!

In 23 september 2000 nam schoondochter Petra van der Sloot het over. Petra heeft vandaag alweer 20jaar er op zitten. 'Die 5 jaar maak ik zeker nog vol, dat ben ik van plan', zei Petra. 'Dan bestaat herenkapsalon van der Sloot 100jaar en dat gaan we vieren. Hoe dat wordt ingevuld, dat weet ik nog niet'. Herenkapsalon van der Sloot is een van de oudste bedrijven van Berghem en dat wil Petra nog zo houden. Zij heeft een vaste klantenkring, waar sommige wegvallen en ook weer nieuwe klanten komen er bij. 'Met Coronatijd heb ik dat wel gemerkt. Veel klanten hebben een respectabele leeftijd en helaas zijn ze weggevallen'. Maar ze is blij dat ze weer open kan. Vroeger konden de klanten gewoon binnenlopen, maar met de coronatijd is het met afspraak (0412.404505).

kapsalonvdslootmoederenzoon

Petra van der Sloot met zoon Joey

In de loop van die jaren is er veel veranderd in de kapperswereld. 95 jaar geleden werd je heel anders geknipt en een knipbeurt kostte toen 55cent (in euro's is dat 25eurocent). Nu kost dat bij herenkapsalon van der Sloot 12,5euro. Dit, en nog meer bijzondere gebeurtenissen, kunt u lezen in het stukje van 'Trefpunt in gesprek met....kapper Frans van der Sloot' van 10 oktober 2000. Ook is er nog een stukje 'kapper schenkt bank aan Berghem' en een foto bijgevoegd van het plaatje dat op de bankje van Frans van der Sloot zat, wat vorige week is verwijderd bij het Bergs monument.

Nog van harte gefeliciteerd Petra met je 20-jarig bestaan. Over 5 jaar, ergens in de maand september want de exacte datum is niet meer te achterhalen, bestaat herenkapsalon van der Sloot 100jaar. In ieder geval is vandaag de 95 jaar wel gehaald! Een bijzondere en mooie mijlpaal voor 1 van de oudste bedrijven uit Berghem!