• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Berghem Sport lanceert dit weekend eigen gedragscode

berghemsportlogoRespect binnen het voetbal is een actueel thema. Naar aanleiding van enkele ernstige geweldsincidenten kwam afgelopen seizoen de discussie op gang hoe geweld, bedreiging en ander ongewenst gedrag op en rondom het voetbalveld aangepakt en voorkomen kunnen worden. Inmiddels lijkt iedereen weer overgegaan tot de orde van de dag en wordt helaas weinig meer vernomen van allerlei goedbedoelde plannen. Bij Berghem Sport is wel doorgepakt; daar wordt komend weekend de gedragscode 'Respect!' gelanceerd. Heldere gedragsregels, duidelijke communicatielijnen en passende sancties, daar draait het om in de gedragscode. Maar het liefst wil Berghem Sport bij de eigen achterban een bewustwordingsproces in gang zetten.

Reeds geruime tijd voor het trieste incident met grensrechter Richard van Nieuwenhuizen van voetbalvereniging Buitenboys, ontstond bij Berghem Sport de behoefte om een speciale werkgroep op te richten die zich met het thema Normen en Waarden moest gaan bezighouden. De veranderende moraal op en rondom de voetbalvelden vormde de aanleiding tot het initiatief. Vanuit de werkgroep 'Ouders graag gezien' werd contact gelegd met mensen van buiten de vereniging, die vanuit hun achtergrond iets konden toevoegen aan een nieuw te vormen werkgroep. Vorig seizoen is vervolgens het nodige voorwerk verricht, wat uiteindelijk heeft geleid tot de gedragscode 'Respect!', waarin duidelijk wordt aangegeven wat van de verschillende geledingen bij Berghem Sport wordt verwacht. Om praktisch invulling te geven aan de gedragscode, zag inmiddels ook een nieuwe commissie 'Normen en Waarden' het levenslicht.

Tijdens het voetbalweekend van 28 en 29 september krijgen alle elftalleiders en de bezoekers van Berghem Sport I, dat op zondag een thuisduel tegen HVV Helmond speelt, een flyer uitgereikt waarmee aandacht wordt gevraagd voor 'Respect!' Tegelijkertijd zal de complete gedragscode op de website van Berghem Sport worden geplaatst en zal op het sportpark op verschillende manieren de aandacht op het thema worden gevestigd. Op deze manier wil Berghem Sport een breed draagvlak voor de gedragscode creëren binnen alle geledingen van de club.

De ideeën van de nieuwe commissie 'Normen en Waarden' zijn helder: "Het is mooi dat nu uitgebreid zwart-op-wit staat wat van onze mensen wordt verwacht en wat de stappen dienen te zijn wanneer een melding wordt gedaan. Maar het liefst zien we de gedragscode als een document, dat we achter de hand houden voor het geval het een keer echt mis mocht gaan. Liever zetten we in op preventie en een stuk bewustwording bij de mensen. Komend weekend willen we met de flyer een eerste aanzet geven. Verder worden binnenkort alle jeugdleiders bijgepraat en via de website van Berghem Sport zal regelmatig informatie vanuit de nieuwe commissie 'Normen en Waarden' te lezen zijn. Bovendien worden nieuwe leden en hun ouders vanaf nu reeds bij aanmelding gewezen op het bestaan van de gedragscode. Genoeg actiepunten dus. We zijn er van overtuigd dat door alle aandacht het thema vanzelf binnen de club gaat leven."