• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

“Berchs-Heem wil oude gemeentehuis kopen”

gemeentehuisberghemBerchs-heem onderzoekt momenteel naar de mogelijkheden om het rijksmonumentale gemeentehuis van Berghem aan te kopen. Het gemeentehuis van Berghem is een belangrijk gebouw voor de inwoners van Berghem, en vertegenwoordigt de identiteit van de vroegere gemeente Berghem. Zeker 80% van de bewoners gaven hier elkaar het ja-woord. Nu is afgezien van het 1e recht van koop door de eigenaar van het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis, die geen gebruik wenst te willen maken van deze optie, ligt de verkoop voor eenieder open.

Jammer dat de gemeente Oss niet het Berchs-Heem als huurder van een gedeelte van het gemeentehuis heeft benaderd voor eventuele koop van het gemeentehuis. Terwijl de gemeente Oss al wel het huurcontract heeft opgezegd, waardoor Berchs-Heem in december geen onderkomen meer zou hebben. Het bestuur van Berchs-Heem heeft onlangs op de restauratiebeurs in ‘s Hertogenbosch met de Monumentenwacht Brabant en het Restauratiefonds de eventuele mogelijkheden besproken om tot aankoop over te kunnen gaan.

Uiteraard hangt de aankoop in het geheel af van de vraagprijs. Berchs-Heem ziet het liefst dat dit Rijksmonument wordt behouden voor de Berghemse Gemeenschap en zij wil samen met het toezicht van de Monumentenwacht dit rijksmonument bewaken en dat het goed onderhouden wordt.
Het Berchs-Heem gaat er vanuit dat er in de toekomst mogelijkheden liggen voor meerdere verenigingen uit Berghem om hier een onderkomen te krijgen. Tevens heeft zij op korte termijn een gesprek aangevraagd met het college van Burgemeester en Wethouders omtrent de aankoop.

Daarnaast roept het Berchs-Heem alle inwoners van Berghem op om mee te denken naar de mogelijkheden voor aankoop van het gemeentehuis en dit te melden bij de vereniging.

Berchs-Heem
Gerard van der Linden
Voorzitter
0624635166