• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Vrijwilligers visvijver voor 3e keer eendenkroos opruimen, permanente oplossing is vereist!

De visvijver aan de Waatselaarstraat in Berghem wordt al een paar jaar geteisterd door een wildgroei van zogenaamde eendenkroos. Buiten het feit dat vissen hierdoor onmogelijk wordt, is het vooral een gevaar voor het visbestand. Vrijwilligers van visvereniging HSV Ons Genoegen meten regelmatig het zuurstofgehalte. Die moet waarde 6 zijn. Deze week werd 5,6 gemeten en eergisteren was het gedaald naar 1,4! Dus alle hens aan dek en moest gisterenmiddag nogmaals worden ingegrepen bij de visvijver in Berghem. 

Met vereende krachten van Gemeente Oss, Waterschap, Dorpsraad Berghem, HSV Ons Genoegen en een flink aantal vrijwilligers werd gisteren opnieuw, inmiddels al voor het derde jaar op rij, enkele tonnen eendenkroos verwijderd. De succesvolle groepsapp van de visvijver blijkt in de praktijk een ideaal middel om bij dreigende problemen snel vrijwilligers op te trommelen. Iets waar Berghem sowieso wel om bekend staat. Zaterdagmiddag werd met man en macht gewerkt aan een herstel van de waterkwaliteit. Er werd tijdelijk zuurstofrijk water vanuit de naastliggende wetering in de vijver gepompt. Dat gebeurde met dieselpomp en dat is slecht voor het milieu.

Er moet dus een permanente oplossing voor gevonden worden. En de oplossing is eigenlijk vereist, want de vrijwilligers komen niet iedere keer opdraven. Aanleg voor een stroompunt is gewenst voor een elektrische pomp. De betrokkenen partijen hoorde dat de aanvraag voor de aanleg bij Essent maar liefst 60 weken duurt!! Dat is wel erg lang! Als die stroompunt er komt, willen ze graag een doorvoer beluchter, een fontein, realiseren. En ook nog baggeren. Dan is er altijd zuurstofrijk water! 

De verschillende partijen maken zich sterk om daarmee een goede basis te hebben waarmee een blijvende oplossing mogelijk wordt voor dit prachtige stukje Berghemse natuur.

Foto's Harold Mazen

  •