• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Vanaf 1 juni blik en pakken drank bij plastic afval!

Plastic afval noemen we voortaan PMD: Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankenkartons. Vanaf 1 juni 2015 mag dit bij elkaar in de gemeente Oss in de Plastic Hero zak!

Wat hoort bij PMD?
Metalen verpakkingen zijn drank- en conservenblikjes, siroopflessen en aluminium schalen. Drankenkartons zijn bijvoorbeeld

pakken van yoghurt, melk en sap. Let op: de verpakkingen moeten leeg zijn! Stop er dus ook geen ander plastic verpakkingsafval in. Anders kunnen we het afval niet scheiden. Alle afvalproducten die bij PMD horen, staan op www.oss.nl/afval.

Waarom deze verandering?
Wethouder Johan van der Schoot: ‘Ook drankenkartons en blik bestaan uit materialen die we goed kunnen scheiden en hergebruiken. De installatie waar ons plastic afval naar toe gaat, kan nu ook drankenkartons en blik recyclen. Dit was eerder nog niet mogelijk.’

De voordelen van het inzamelen van PMD
- Door PMD te scheiden van het overige afval, zit de grijze container veel minder snel vol.
- PMD halen we een keer per drie weken huis-aan-huis op. De ophaaldagen staan op www.oss.nl/afval of download de gratis app AfvalWijzer.
- Inwoners kunnen PMD altijd inleveren bij de ondergrondse containers die bij winkelcentra en supermarkten staan. Dit kan ook bij de ir. Diddewerf, Singel ’40-’45 300 in Oss en bij de Milieustraat, Maaskade 28 in Oss. De locaties van de ondergrondse containers voor PMD staan op www.oss.nl/afval en in de gratis app AfvalWijzer.
- Door het scheiden van afval, kunnen meer afvalstoffen hergebruikt worden en hoeven we minder afval te verbranden. Zo werken inwoners mee aan een duurzamere gemeente.

Plastic Hero zakken
Huishoudens kunnen de Plastic Hero zakken gewoon blijven gebruiken. Scheuren ze? Gebruik er dan twee over elkaar. Vanaf juni 2015 zijn er nieuwe Plastic Hero zakken verkrijgbaar. Deze zijn flexibeler waardoor ze minder snel scheuren. Plastic Hero zakken kunt u gratis krijgen bij de ir. Diddewerf, de Milieustraat, het gemeentehuis en bij de meeste supermarkten in Oss.

Scheiding plastic afval neemt toe
Wethouder van der Schoot: ‘Op 1 januari 2015 zijn we gestart met het driewekelijks inzamelen van restafval en plastic afval. We merken dat veel inwoners nu beter hun afval scheiden. Daar zijn we erg blij mee. Vooral de hoeveelheid gescheiden plastic afval is sterk toegenomen.’ Inwoners kunnen plastic afval ook inleveren bij de ir. Diddewerf, de Milieustraat en bij de ondergrondse containers bij winkelcentra en supermarkten. ‘Ik weet dat er klachten zijn over de kleine openingen in de ondergrondse containers. Die openingen zijn bewust zo klein, zodat spelende kinderen niet in de container kunnen klimmen of vallen. De container bevat namelijk scherpe onderdelen om het afval klein te maken. Lever het afval dus aan in plastic draagtassen van supermarkten, winkels en landelijke ketens of in Plastic Hero zakken. Maar doe ze niet te vol, want dan passen ze niet door de opening’, legt de wethouder uit.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over (de inzameling van) afval op www.oss.nl/afval. Of download de gratis app AfvalWijzer. De app is van Addcomm en herkenbaar aan het groen met witte logo.