• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Dodenherdenking zaterdag 4 mei

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Het thema voor 4 en 5 mei 2024 is Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid. Met dit thema vraagt het Nationaal Comité in het jaar dat de lustrumviering van 80 jaar vrijheid in september van start gaat, aandacht voor de littekens die de Tweede Wereldoorlog achterliet en die nog steeds zichtbaar zijn.

Heel direct in families waarvan dierbaren zijn vermoord tijdens de Holocaust of zijn omgekomen door het oorlogsgeweld in Nederland en in Nederlands-Indië / Indonesië.
Zaterdag 4 mei herdenken in Oss en de kernen

De herdenkingsbijeenkomst in Oss is van 19.15 uur tot 20.45 uur bij het oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg. Het programma bestaat uit toespraken van verschillende sprekers en muzikale bijdragen. Naast de herdenking in Oss zijn er in de verschillende kernen van de gemeente op 4 mei herdenkingen, zoals in Berghem, Geffen, Herpen, Maren-Kessel en Ravenstein. Iedereen is van harte welkom bij een herdenking aan te sluiten.

Berghem
Om 19.45 uur begint de herdenkingsbijeenkomst bij het monument op de hoek Wilhelminasingel-Van den Heuvelstraat.

Geffen
Om 19.00 uur is er een gebedsviering in de R.K. kerk Maria Magdalena. Om 19.45 uur vertrekt het gezelschap naar het vrijheids-herdenkingsmonument bij de kruising hoek Veldstraat/Lambertusstraat. Hier vindt ook de kranslegging plaats.

Herpen
Stichting Herpen in Woord en Beeld organiseert de dodenherdenking in Herpen. Om 19.00 uur is er een gebedsdienst in de Sint-Sebastianus Kerk. Aansluitend vindt om 19.40 uur bij het monument bij de kerk een korte herdenkingsplechtigheid plaats.

Maren-Kessel
Om 19.00 uur is er een herdenkingsdienst in en bij de H. Lambertuskerk in Maren-Kessel.

Ravenstein
Om 19.00 uur start onder begeleiding van het Sint Barbara Gilde nabij het Raadhuis de stille tocht naar de oorlogsgraven op het kerkhof. Daarna volgt een ceremonie bij de oorlogsgraven op het kerkhof. Aansluitend vervolg van de stille tocht naar het monument voor de gevallenen in de Marktstraat, waar rond 19.45 het vervolg van de herdenking plaats vindt.

Omleidingen
We willen de verschillende plechtigheden ongestoord laten verlopen. Daarom zetten we diverse straten af. Daar waar nodig geven we omleidingen aan.

Vlagprotocol 4 en 5 mei
Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. De periode waarin de vlag halfstok hangt duurt van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die we gebruiken, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte.
Op 5 mei, Bevrijdingsdag mag de Nederlandse vlag (zonder wimpel) van zonsopkomst tot zonsondergang in top.
Iedereen die een vlag heeft is uitgenodigd om de vlag op 4 en 5 mei volgens het protocol uit te hangen.