• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Minstens 100 Bergse bijenvolken zijn Uijen Tuinbouw zeer erkentelijk!

Misschien is het jou al opgevallen, de grote blauw violette bloemenzee aan de Zevenbergseweg in Berghem? Hier stond een tijdje geleden spinazie. De Berghemse imker Kees Govers is heel blij met deze actie van Uijen Tuinbouw. De bijen eten tot en met juni van voornamelijk de bloemsoort Linden. Die zijn dan uitgebloeid. Maar minstens 100 bijenvolken zijn Uijen Tuinbouw zeer erkentelijk. 'In een straal van 3 km leven meer dan

100 bijenvolken in Berghem', wist Kees te vertellen. 'Alle bijen hebben het goed naar hun zin. Ze kunnen ook in juli snoepen van de bloemenzee Phacelia's'.

Phacelia, ook bijenbrood, bijenvoer of bijenvriend genoemd, is een eenjarige plant die tot de ruwbladigenfamilie behoort en veel door honingbijen bezocht wordt. 'Niet alleen bijen maar ook hommels, vele insecten en vogels komen daarop af', gaf de imker nog aan.

Maar waarom plant Uijen Tuinbouw deze bloemenzee in plaats van groente? 'Het is mooi om te horen dat de percelen die wij in beheer hebben opvallen en dat er van wordt genoten', vertelt Edwin Uijen. 'Wij hebben de strategie om IN en MET de natuur te telen. Hierbij hoort ook het bevorderen van de biodiversiteit. Op dit veld zorgen wij voor een robuustere bodem, uitbreiding van natuurlijke vijanden en toename van organische stof wat weer voor koolstof binding zorgt. Als het gewas is uitgebloeid werken we het ondiep in de grond waar het bodemleven het overneemt'.

Uijen Tuinbouw is goed bezig met de biodiversiteit. We zien ook dat de bloemen weg worden gehaald en de randen blijven staan. 'Dat klopt. De buitenste randen blijven staan om insecten en vogels een habitat te bieden. Met dit alles creëren we een evenwichtige bodem waar gezonde gewassen kunnen groeien', legt Edwin uit.

'We telen als het Moderne VROEGER met de nieuwste technieken'. Dit is mooi om te horen in deze roerige tijden voor de boeren. Wil je er nog meer van weten? Er staat een interessant filmpje onderaan de website www.uijentuinbouw.nl

bloemenzee02