• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Schermtalent Thyrza Zoons uit Berghem wil de EK en WK halen! (2)

schermenEk03thyrzaThyrza Zoons (15) uit Berghem nam vorige week deel aan het EK schermen in Boedapest. Ze deed individueel mee (maandag tot en met woensdag) en vanaf donderdag trainde ze voor de Nederlandse equipe. Zij heeft voor Mooiberghem weer een uitgebreid verslag gemaakt van de verrichtingen met het Nederlandse team in Boedapest.

Donderdag hadden we een vrije dag. Sommige mensen waren al terug naar huis gegaan, maar ik en mijn twee teamgenoten moesten natuurlijk nog blijven voor de wedstrijd van zaterdag. Dus zijn we die dag naar een bekende spa geweest in Boedapest en hebben wat rondgeneusd in de stad.

De dag daarop, vrijdag, moesten we weer aan de bak. Er werd weer getrained voor de volgende dag en we hebben een paar wedstrijden gekeken in de wedstrijdhal. Het is heel erg leuk hoeveel bekende mensen je tegenkomt op zo’n groot en belangrijk toernooi als het ECJK. Ik ken heel veel schermers en schermsters uit andere landen, maar sommige spreek ik bijvoorbeeld alleen maar via facebook. Dus deze week heb ik ook weer veel bekenden gezien en kunnen supporten bij hun wedstrijden.

schermenEk04

Een paar schermers (Thyrza loopt links, achteraan) op de weg terug naar het hotel met de schermtassen.

Zaterdag speelde we weer zelf, als team deze keer. Equipeschermen wordt weinig gedaan, maar het is ontzettend leuk omdat dit extra tactisch is. Je moet goed nadenken over hoe je je spelers inzet tegen de schermsters van het andere team en natuurlijk heel hard je teamgenoten aanmoedigen. Als eerste moesten we tegen Roemenië, maar dat team was op voorhand veel te sterk voor ons. Daarna speelden we tegen Tsjechië, waarbij we telkens een voorstand hadden, maar op het laatst verloren we alsnog. Wat ik heel erg zonde en onnodig vond, maar gelukkig wonnen we onze laatste wedstrijd tegen Kroatië wel ruim. Dus we sloten onze dag – en ook deze bijzondere week – met een overwinning af. Met de Nederlandse equipe zijn we 12e geworden.

De dag daarna ben ik ’s ochtends weer naar huis gevlogen. Je maakt echt heel erg veel mee in zo’n week en het zijn dan ook super leerzame dagen geweest. Ik, als Nederlander, ben heel erg blij met mijn resultaten. Nederland is nou eenmaal heel erg klein in het schermen, maar ik hoop dat ìk nog veel meer ga groeien.

schermenEk05

Een dikke 'grouphug', nadat we wonnen van Kroatië.

Volgend jaar wil ik de EK én de WK halen. Ik hoop dat dat te combineren is met mijn eindexamenjaar op Bernrode, want ik zal daarvoor heel veel uren moeten trainen. Niet alleen in Oss maar ook in Den Bosch, Amsterdam en het buitenland.

Thyrza Zoons

Mooiberghem is trots op Thyrza Zoons! Ze nam deel aan het EK schermen, een sport die klein is in Nederland, maar misschien over een tijdje groot is in Berghem of Nederland! Nog heel veel succes Thyrza!