• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Hele belevenis voor Berghemse talent op het EK-schermen! (1)

schermenEk01Nederland is heel erg klein in het schermen, maar na de Olympische spelen in Londen 2012 heeft Ossenaar Bas Verwijlen die sport goed gepromoot. Berghem heeft ook een aankomend schermtalent. De 15-jarige Thyrza Zoons uit Berghem deed vorige weekend mee aan EK Schermen in Boedapest, Hongarije! Zij heeft voor Mooiberghem een mooi verslag gemaakt van haar belevenis in Boedapest.

Maandagavond, 25 februari, ben ik met het vliegtuig vertrokken naar Boedapest voor mijn allereerste ECJK (Europees Cadetten en Junioren Kampioenschappen) op het wapen floret. We zaten met alle Nederlandse schermers en coaches in één hotel. We ontbeten dan ook elke ochtend met z’n allen en dan hoorden we van de schermers die meer bekend waren met EK’s en WK’s wat ons morgen allemaal te wachten stond. Natuurlijk hadden we wel elke dag een briefing gehad van de coach, maar het is voor de eerste keer natuurlijk heel spannend allemaal en dan is het niet erg om het allemaal nog een keer te horen.

schermenEk02

Alle floretscherms en de floretcoach. Vlnr. boven: Svenja Jahn, Eline Rentier (team), Thyrza Zoons (team), Marcella Split (team). Onder: Wojtek van Barneveld (coach en delegatieleider), Rafaël Tulen.

Dinsdag hebben we met de dames cadetten getraind en we moesten al onze schermspullen laten controleren. Dat laatste is nog een hele happening, aangezien een schermuitrusting nogal veel onderdelen bevat waarvan de helft heel erg kwetsbaar is. Alles krijgt een stempeltje of een stickertje en bij elk klein foutje wordt er iets afgekeurd. Gelukkig was bij mij alles in orde, dus in de namiddag kon ik weer terug naar het hotel en wat voor school doen. Dat moet natuurlijk ook gebeuren helaas. Het is de afgelopen week wel heel lastig geweest om huiswerk en aantekeningen bij te houden. Ik heb zelfs twee projecten moeten maken via de mail, maar dat hoort er bij en het was het zeker waard.

Woensdag was de eerste wedstrijddag voor mij. Ik schermde die dag individueel. Eerst een poule met 7 mensen en als je niet een van de afvallers bent na de poule speel je nog een grote afvalronde, het tableau. Ik had met maar een gewonnen partij in mijn poule het tableau niet gehaald. Maar ik was zelf al heel erg blij met een (bijna twee) gewonnen partij(en). Ik had verwacht dat ik heel erg zenuwachtig zou zijn, maar dat viel heel erg mee. Voor mijn gevoel had ik heel erg lekker geschermd en gelukkig was mijn coach het daar ook meer dan mee eens. Individueel was ik 63e geworden.

Deel 2 van de belevenissen van Thyrza Zoons met de Nederlandse equipe op het EK Schermen volgt nog op Mooiberghem...

schermenEk03thyrza

Thyrza Zoons en de accreditatie, zonder dat kaartje kwam je echt nergens binnen.