• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Presentatie eerste Nederlandse electro crossmotor circuit Berghem

Motorcrosscircuit Motorpark Berghem was vrijdag testlocatie van de EMX-PRO. Onder andere wethouder Kees van Geffen en een aantal raadsleden van de gemeente Oss kwamen kijken bij het prototype van deze Nederlandse elektrische crossmotor.  SRMV Berghem, de exploitant van het regionale motorcrosscircuit in Berghem, meldde zich aan als testlocatie om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de motor. Maar, ook om uit te zoeken welke aanpassingen het circuit nodig heeft om er in de toekomst elektrisch crossen mogelijk te maken.

Peter van Hinthem, secretaris van SRMV: “In 2016 vormden we een verouderd crossterrein om tot een modern circuit, wat voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen. Om het geluid voor de omgeving te verminderen nemen we steeds nieuwe stappen, zoals een permanente geluidmeetpost. Ook willen we een geluidswal of –scherm plaatsen. Maar een écht grote stap naar minder geluid maak je met elektrisch crossen. Vandaar onze medewerking aan het project EMX-PRO.”

 

Succesvolle test
Ondertussen bleken de testcoureurs uitstekend met de EMX-PRO uit de voeten te kunnen op de baan. De praktijktest laat dezelfde resultaten zien als eerder op de testbank: het prototype heeft een vermogen dat vergelijkbaar is met een moderne 250cc viertakt crossmotor. En dat is een grote stap.

Veel van de huidige elektrische crossers op de markt komen niet verder dan de helft van het vermogen van een vergelijkbare verbrandingsmotor. Ze zijn dus verre van competitief, bovendien gaan de accu’s niet erg lang mee. In diverse projecten in Japan, Duitsland én dus ook in Nederland wordt hard gewerkt aan nieuwe innovaties. De EMX-PRO is daar een belangrijk voorbeeld van.

De motor is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen ELEO Technologies uit Helmond en Dohms Projecten. Het project wordt ondersteund door Yamaha Motor Europe N.V. en de KNMV. Deze sportbond wil al in 2022 een elektrische motocrosscompetitie starten.

Peter van Hinthem: “SRMV Berghem streeft ernaar ook hieraan mee te werken. Dus je ziet: in motorcrossgemeente Oss wordt niet alleen motorcross op wereldniveau bedreven, maar werkt men ook aan de motorcross van de toekomst: een ideale combinatie van sport en duurzaamheid.”