• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Indrukwekkende kick off leerlingen Fonkeling & Molenveld en Beeldend Berghem bij Mozaïekfestival

Zondag 18 september zal de eerste editie van het Mozaïekfestival aan de Wal 2 in het Osse centrum worden geopend. Het festival is bedoeld om bezoekers laagdrempelig kennis te laten maken met mozaïek. Tijdens het festival wordt een breed scala aan kunstwerken getoond door professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland, maar ook door inwoners van de gemeente Oss. Het 6 weken durende evenement bestaat uit verschillende onderdelen.

Indrukwekkende kick off tijdens Fantastival
Leerlingen van basisschool De Fonkeling en basisschool Het Molenveld uit Berghem zullen samen met de kunstenaars van Beeldend Berghem de kick-off van het festival verzorgen. Ze doen dat met een levend mozaïek. Dit is door de leerlingen gemaakt. Kunstenaars van de Kunstfabriek hebben hier ook een bijdrage aan geleverd. Van tientallen tekeningen, stellen ze één groot mozaïek samen. De kinderen hebben zich laten inspireren door schilderijen van Jheronimus Bosch. Dit levend kunstwerk zal zondagmiddag om 13.00 uur worden getoond op het Walplein, voor de hoofdingang van het voormalige V&D complex. De kick off van het festival valt samen met het Fantastival, een jaarlijks fenomeen in Oss, waarbij culturele instellingen en organisaties hun programma presenteren.

Unieke internationale expositie
Aansluitend zal de officiële opening van de internationale tentoonstelling plaatsvinden in het pand aan de Wal 2. Het is uniek in Nederland én Europa dat werken van professionele kunstenaars en amateurs samen in een expositie te zien zijn. Moziëkgilde Nederland heeft op verzoek van de organisatie een internationale expositie georganiseerd. De kunstwerken zijn afwisselend in ambachtelijk en vrijere mozaïekstijlen door professionele kunstenaars in uit Italië, België en Nederland. Daarnaast is er ook mozaïek te zien uit Oss en omgeving, onder andere van de Kunstfabriek, en van de groep doof/blind. Een gedeelte van de mozaïeken staan in het teken van de het Jheronimus Bosch jaar en zijn ‘Tuin der Lusten’.

Artists in Residence
Het Mozaïekfestival wil het publiek de technische kant van dit vak tonen. Een aantal studenten van de opleiding voor Mozaïek in België zijn uitgenodigd om dit te tonen in Oss. Op de bovenverdieping van de expositieruimte is een atelier ingericht waar zij aan het werk gaan. De studenten zullen vooral de authentieke technieken laten zien van het leggen van patronen. Iedere zaterdag en zondag kunnen bezoekers van 13.00 – 17.00 uur zien hoe de kunstenaars aan het werk zijn aan de Wal 2.