• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Boomfeestdag op dinsdag 17 mei in Herperduin

Dinsdag 17 mei is het zover: Boomfeestdag Oss 2022! Voor het 19e jaar wordt de boomfeestdag in Oss gevierd op een manier die uniek is voor Nederland. In plaats van bomen planten, duiken zo’n 550 leerlingen van groep 8 het bos in om daar allerlei opdrachten uit te voeren, zoals hutten bouwen, insectenhotels maken en Oss got Talent. De groepen 8 van basisscholen in Oss strijden met elkaar om de felbegeerde boomfeestdagoorkonde en bijbehorende prijs voor de hele klas.

Dit doen ze dit jaar op een nieuwe locatie: het Klompven in Herperduin. Wethouder Johan van der Schoot en wethouder Kees van Geffen brengen om 12.15u voor de laatste keer een bezoek aan de leerlingen om hen aan te moedigen.

 

Uniek in Nederland
De boomfeestdag in Oss is in de loop van de jaren uitgegroeid tot een evenement waar honderden leerlingen van groep 8 aan meedoen. Daarom is ervoor gekozen om er een hele dag voor uit te trekken. Oss is met haar eigen invulling van deze dag uniek in Nederland. Waar de boomfeestdag eerst alleen het planten van een nieuwe boom was, is deze dag in Oss uitgegroeid tot een complete bomendag waar spelenderwijs leren over het belang en de waarde van bomen en vooral plezier hebben in de natuur voorop staat.

Oss got talent!
Dit jaar doen er 22 groepen 8 mee aan de boomfeestdag. Door allerlei opdrachten uit te voeren kunnen leerlingen punten verdienen. Vol overgave laten de kinderen voor een jury hun talent zien bij het onderdeel Oss got talent en testen ze hun bomenkennis tijdens De Grote Boomfeestdag Quiz. Ook griezelen ze bij het speuren naar kriebelbeestjes en zagen en boren ze een echt insectenhotel om op school op te hangen. De meeste punten zijn te halen tijdens hutten bouwen.

Dankzij bosontwikkeling
Deze activiteit is mogelijk dankzij de bosontwikkeling in Herperduin. De losliggende takken, stammen en schors gebruiken de kinderen om mooie hutten te bouwen, gemaakt van 100% natuurlijke materialen. Na afloop van de boomfeestdag gebruiken veel dieren in het bos de creaties van de leerlingen weer als schuilhut.

Om deze dag tot een succes te maken, helpen ruim 50 vrijwilligers van IVN Oss, de gemeente Oss en Natuurcentrum en kinderboerderij De Elzenhoek mee. De boomfeestdag begint om 09.00 uur en duurt tot ongeveer 14.00 uur.