• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Vandaag in het (kerst)zonnetje, Anuschka Boeijen

Vandaag een leugentje om bestwil moeten maken, want hoe verdacht is het anders als wij een afspraak maken op een doordeweeksedag, zonder een speciale reden ? Vandaag gaan we op bezoek bij een jongedame die een extra sprankje zon wel kan gebruiken. Rachel van Dijk gaf haar op om haar een hart onder de riem te steken voor het nieuwe jaar.
Onze auto kunnen we parkeren recht voor de deur aan de pachthoeve. Als we uitstappen en ons kerststukje met bijbehorende kerststol pakken zien we nog niets van haar aanwezigheid. De trap op, aanbellen, en met grote verbaasde ogen kijkt ze ons aan. We zijn vandaag op bezoek bij Anuschka Boeyen.

Met rode wangen van de schrik laat ze ons vriendelijk binnen in haar gezellige appartementje, en ze vraagt ons om te gaan zitten. Met ‘lusse jullie wa drinken’ nemen we plaats aan de keukentafel en al snel hebben we een lekker glaasje fris voor ons. Nog enigszins verbouwereerd schuift ze zelf ook aan, en vraagt toch enigszins nieuwsgierig waarom we op bezoek komen en waarom bij haar.

In het kort leggen we het concept van het zonnetje uit; Iedereen in Berghem mag iemand anders voordragen voor een kerstzonnetje, wel of niet onderbouw met bepaalde redenen, en vervolgens plannen wij deze afspraak in, om namens diegene een zonnetje te bezorgen. Al jarenlang een gewaardeerd onderdeel van onze website.
Nu ook onze reden duidelijk is, kan ze gelukkig iets meer ontspannen, en al snel zitten we gezellig te kletsen met de zeer sociaal betrokken Anuschka. Altijd toont zij wel haar welgemeende interesse in andermans problemen, en daarbij is ze voor velen een gewaardeerd luisterend oor. Desondanks gaat haar eigen leven ook niet bepaald over rozen, en is ze al geruime tijd aan ‘het sukkelen’ met haar gezondheid.

Al jarenlang kampt ze met problemen aan haar hart, en in de loop der tijd zijn daar nog enkele andere zaken bijgekomen. Want als we naar een op de keukentafel liggend apparaatje kijken vertelt ze ons dat ze flink aan het stoeien is met haar suikerziekte. De insuline die normaal gesproken als hulpmiddel dient wordt door haar lichaam niet herkent. Met medicatie probeert haar behandelend arts dit nu onder controle te krijgen, en hoopt ze snel haar altijd veel te hoge suikergehalte omlaag te krijgen.

Haar leven is de afgelopen jaren flink veranderd, niet alleen rijdt ze zelf geen auto meer, haar gezondheid beperkt haar in veel van de dagelijkse zaken, en vaak is ze aangewezen op hulp van vriendinnen bij bezoeken aan ziekenhuis of andere zaken. Anuschka is een kei in het verdoezelen van haar ongemakken, wat wel blijkt uit haar weglachende opmerking, ‘ach, het kan altijd erger’

Anuschka is gelukkig al snel tevreden, en kan genieten van ‘de kleine dingen’, zoals wanneer de kids van haar broer Patrick weer eens langs komen na school, of als ze naar een verjaardagsfeestje gaat, of gewoon zomaar ergens lekker kan bijbuurten. Deze bescheidenheid maakt haar dan ook weer bijzonder, en dat is precies de reden waarom wij haar vandaag in het zonnetje komen zetten.

Van het gebruikte smoesje om haar laptop eens flink op te schonen komt helaas niet veel terecht deze keer, en ik moet haar beloven dat ik dit binnenkort alsnog kom doen. Met de woorden “Ach, niet dat ik ‘m veel gebruik, maar het is toch alt hendig” vergeeft ze ons het gebruikte smoesje, en nadat we het laatste slokje van ons drinken achterover gooien stappen wij ook weer eens op.

Uiteraard niet zonder haar enorme fijne feestdagen te wensen, en heel veel geluk en gezondheid voor het nieuwe jaar. En als we de trap af gaan bedankt ze ons vriendelijk, en roept nog snel ‘ach, zou jij effe de grijze container (die net geleegd is ) terug willen zetten voor mij?’ Ja natuurlijk roep ik terug, als ik jou daar een plezier mee doe, graag zelfs.

Anuschka, namens de redactie van MooiBerghem wensen wij jij je een hele fijne jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2018.