• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het kerstzonnetje: Bep van Tuijl

Geheel afwijkend van ons reguliere programma bellen we afgelopen maandagmorgen aan op de dr.Dreesstraat in Berghem. Met in onze handen een glimmend kerststukje en een heerlijke kerststol laat Jo ons lachend binnen. “Zo zo, waar hebben we dat aan verdiend” zegt hij als hij ons voorgaat naar de woonkamer. Kleinzoon Daan komt ons nieuwsgierig tegemoet, en op de bank kijken de voordragers van dit zonnetje, Gerrit en Nelly Smits me lachend aan. Bep, waarvoor we komen, is in de keuken bezig om een bakkie koffie te zetten, en komt polshoogte nemen wie er binnen is gekomen.

Met een klein beetje uitleg over het hoe en waarom zij vandaag in het ‘kerstzonnetje’ wordt gezet, raad ze onmiddellijk wie haar heeft voorgedragen. “ik kan d’r met mijn neus aanwijzen, denk ik” zegt Bep, daarbij kijkend naar Nelly Smits. “Kei leuk, heel leuk” zegt Bep, en pakt ons kerststukje en stol lachend in ontvangst.

Met “de Koffie loopt, en ik snij direct de stol effe aan” voegt Bep de daad bij het woord, en voorziet ons van een vers kopje koffie met een sneetje kerstbrood. Bep en Jo van Tuijl zijn in mei vanuit Heesch naar Berghem gekomen. Vanwege gezondheidsproblemen werd de grote tuin en zijn duivenhobby voor Jo steeds moeilijker. En omdat er al familie in Berghem woonde en ook zoon Bas inmiddels al enkele jaren tot volle tevredenheid in Berghem is neergestreken waren Bep en Jo maar wat blij dat ze in aanmerking kwam voor een seniorenwoning midden in ons prachtige dorpje.

Vriendin Nelly Smits vond onze oproep een geschikt moment om Bep eens in een welverdiend zonnetje te zetten. Bep en Jo hebben drie kinderen, zoon Bas woont met zijn vrouw Linda en zoontje Daan in Berghem en dochter Michon woont met haar man Noud en dochter Julia in Geldrop. Hun oudste zoon, Jurgen is geestelijk gehandicapt, en woont in rosmalen. Hij komt om de week een weekend naar huis, de andere week gaat Bep naar hem toe.

Bep en Jo hebben het heerlijk naar hun zin in Berghem en kunnen hun weg inmiddels aardig vinden. Met enkele dagen per week een opa-en omadag, en in de weekenden de zorg voor zoon Jurgen, een druk stel. Dat veel van die zorg , door Jo zijn gezondheidsproblemen, op Bep neerkomt, daar zul je haar niet snel over horen klagen. Hoewel Bep zelf ook wat gezondheidsproblemen heeft cijfert ze zich graag weg voor de zorg van anderen, en daarvoor wordt zij geheel terecht door vriendin Nelly in het zonnetje gezet.

Gezellig kletsend, alsof we thuis aan de koffie zitten, moeten we helaas ook weer aan het werk, en we nemen handenschuddend afscheid van de gezellig doorkletsende aanwezigen.

Bep en Jo, wij wensen jullie hele fijne feestdagen, en een heel gelukkig nieuwjaar, en dat jullie maar veel mogen blijven genieten in ons mooie Berghem.