• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het kerstzonnetje: Bert Hendriks

Voor ons eerste kerstzonnetje van vandaag moesten we in de Parlevlietstraat zijn. Net voordat we wegrijden kijken we nog even de mail na, zodat we wel het goeie huisnummer hebben. Als welverdiend zonnetje opgegeven door dochter Manuela gaan we vandaag op bezoek bij Bert Hendriks. Bert heeft met een ernstig ongeluk in 2007 een hoge dwarslaesie opgelopen, en heeft al vele ziekenhuisopnames meegemaakt. Hun gezellige hoekhuis is met behulp van zoon Jelco compleet uitgebouwd voor zijn verzorging en zijn beperkingen. Bert is ondanks zijn lichamelijke beperkingen een bescheiden, nooit klagende man, die samen met zijn vrouw Marieke ook nog eens over een flinke dosis humor en zelfspot beschikt. Ondanks goede verzorging van thuiszorg en verpleegkundigen blijkt het toch niet altijd van een leien dak te gaan.

Bert is nog maar net terug van een verblijf van maar liefst 4 maanden in de St.Maartenskliniek. Een ogenschijnlijk klein wondje was uitgegroeit tot een flinke open wond. Door zijn dwarslaesie voelde hij de pijn niet, maar uiteindelijk moest hij toch worden geopereerd in het Radbout ziekenhuis. Een indicatie van ongeveer 6 weken veranderde door enkele flinke tegenslagen in een 16 weken durend verblijf en revalidatie.

We worden aan de koffie gezet met een lekker worstenbroodje, en we hoeven eigenlijk alleen maar te luisteren. Marieke en Bert zijn beide lekker spraakzaam, en in geuren en kleuren vertellen ze ons over de afgelopen ziekenhuisopname. Ondersteunt met foto’s en een grapje op zijn tijd, horen we wel dat deze twee mensen al veel ziekenhuis ervaring hebben.

Bert is blij dat ie weer thuis is, en Marieke niet minder natuurlijk, zeker met de komende feestdagen. Thuis zit Bert graag aan de computer, en kan er dan ook prima mee uit de voeten. Zijn vrouw Marieke weet zich hier ook best mee te redden, maar speult liever een potje ruzzle op de ipad.

Bert is nu druk aan het mailen om de al tijden beloofde nieuwe rolstoel te krijgen. Hij heeft nu een elektrische rolstoel welke niet geschikt is om een korte draai te maken. Hierdoor staat hij regelmatig vast met weigerende voorwielen. Als hij ons zijn recente mail hierover laat zien moet hij kunst en vliegwerk vertonen om achter de computer weg te komen. Geen overbodige luxe dus die nieuwe rolstoel, dat blijkt wel uit dit perfecte praktijkvoorbeeld.

Bert verheugt zich enorm op een nieuwe rolstoel, zodat ie samen met zijn vrouw Marieke weer in zijn speciaal aangepaste bus op pad kan. “Da duut ie het liefste” zegt Marieke, “Gewoon om d’r samen op uit te gaan, lekker te winkelen, of naar familie, en dan kan ie ook weer eens met Jelco naar een Ajax-wedstrijd gaan kijken.

Na nog een bakkie koffie met een bonbon besluiten we dat we maar weer eens verder moeten, anders is de zaterdag al voorbij. “hier komde nie weg” zeg ik tegen mijn collega als we weer in de auto stappen.

Wij wensen Bert, Marieke, Manuela, Jelco en de kleinkinderen hele fijne feestdagen en een heel gelukkig nieuwjaar!