• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het kerstzonnetje: Francy en Peter van Berkel

Gewapend met een kerststukje, een heerlijke kerststol en een kerstkaart rijden we de net geopende Zevenbergse weg op. Het adres wat we hebben doorgekregen is makkelijk herkenbaar. Alleen bij hen staat namelijk een woonunit in de tuin. We parkeren de auto voor de poort en lopen ‘goeiemiddag roepend’ de unit binnen. Astrid en Francy zitten op de bank, terwijl Peter aan tafel een boodschappenbriefje zit te maken, ja, zegt Francy, "k mocht pas laat in de middag boodschappen doen, omdat er nog visite kwam"  Toen Astrid Kerkhof onze oproep zag om iemand in het kerstzonnetje te zetten bedacht ze zich geen moment. Mede namens Peter werd zijn vrouw Francy van Berkel voorgedragen voor een kerstzonnetje.

Sinds september is het jonge gezinnetje met hun 2 kinderen bezig om een woning aan de zevenbergseweg helemaal te strippen en te veranderen in hun eigen droompaleis. 

Peter, Francy en allebei de kinderen zijn zeer actief bij de scouting in Berghem, Francy in de activiteitencommissie, en Peter zit zelfs in het bestuur. De opgedane ervaring met de onlangs afgeronde nieuwbouw van het scoutinggebouw kan hij goed gebruiken bij zijn eigen bouwklus. Als je zelf gaat bouwen weet een ieder dat dit naast een gezin enorm veel inzet en tijd gaat kosten. En als je d’r eenmaal aan begint is ‘die trein’ niet meer te stoppen en kun je niet anders dan er 24 uur per dag mee bezig zijn.

Terwijl ‘die trein’ volop in beweging was werd er, op vrijdag de 13e november, onverwacht en hard aan de noodrem getrokken. Peter, een boom van een vent die nooit iets mankeerde, werd met epilepsie-achtige verschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. Na enkele onderzoeken werd als snel duidelijk dat een hersentumor de oorzaak was van die plotselinge aanval …………………………………………………………………………..

Inderdaad, dit verhaal aanhorende, zaten wij ook even zonder woorden. Aandachtig luisteren we naar de openhartig vertellende Peter en zijn vrouw Francy. Peter is nu herstellende van zijn operatie waarbij de tumor is verwijderd. Met de wetenschap dat er nog diverse ziekenhuisbezoeken, en onzekere tijden zullen volgen, proberen zij toch ,samen met familie en vrienden, door te bouwen aan hun droomhuis.

Veel van de dagelijkse bezigheden komen nu op zijn vrouw Francy neer, die buiten de zorg van de kinderen, ook de zorg voor Peter op zich neemt, en daarnaast ook nog alles op de bouw probeert bij te houden. Peter is terecht super trots op zijn vrouw Francy, en deze voordracht voor een kerstzonnetje is dan ook wel het minste wat wij voor hem kunnen doen.

Het liefst zouden we alle zonnetjes van de wereld hebben achtergelaten bij dit hard knokkende gezin. Terwijl we samen met Peter en Francy nog even door het grotendeels gestripte huis lopen maken we een foto van het jonge stel , en moeten we helaas ook al snel weer verder. Handenschuddend nemen we afscheid en wensen wij Peter, Francy en de kinderen hele fijne feestdagen en natuurlijk enorm veel geluk en alle goeds voor het nieuwe jaar.