• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het kerstzonnetje, Willy van den Hoogen

kerstzon-willyvdhoogenVandaag vervolgen we onze route door Berghem en zijn we weer op weg om  iemand een ‘kerstzonnetje’ te bezorgen.  Een kort gesprekje met een mooi kerststuk en iets lekkers, als onze welgemeende opsteker namens de Berghemse gemeenschap. Daarvoor bellen we deze keer aan op de Molenweg.  De voordeur wordt open gedaan door Mia, de vrouw des Huizes, die ons meteen vriendelijk binnen vraagt.  We zijn op bezoek bij Berghem Sporter, Willy van den Hoogen.

Als we de heerlijk warme huiskamer binnen komen treffen we zijn 2 dochters en vriend/collega Gerard vd Linden, die Willy aan ons had voorgedragen.  Het eerste kopje koffie hadden zij net op,  dus wij zijn precies op tijd. En ook hier krijgen we de vraag of we d’r een heerlijk stukje taart bij willen.  Ik bedank, maar mijn collega is wel toe aan een lekker stukje zoetigheid.  En terwijl Mia koffie zet en hun fanatieke hondje meeneemt ,  informeren wij hoe het met Willy gaat.

Willy zet de tv wat zachter, en hij vertelt dat zijn gezondheid nog veel te wensen overlaat. Al twee jaar is hij flink ziek, al weten de doktoren nog niet exact wat het probleem is.  “Hier ergens zit het ergens helemaal niet goed”, zegt hij , terwijl hij met zijn hand over zijn buik en borst wrijft .  

Inmiddels heeft hij al diverse ziekenhuisopnames achter zich, en hij is blij dat hij de kerst gewoon thuis kan doorbrengen. Zijn ziekte kost hem veel energie, en hij probeert het dan ook , noodgedwongen, rustig aan te doen.  Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en zeker voor iemand met zo’n passie voor de voetballerij.

Zo speelde hij zelf ruim 15 jaar !!! in het eerste, en mag hij zichzelf ook als speler van "het elftal van de eeuw" noemen van ‘zijn’ Berghem Sport.  Jarenlang was Willy een fanatieke leider en zijn laatst beklede functie was als lid van de technische commissie.  Die ontelbare hand en spandiensten, trainingsuren en voetbaluren maken hem een voetbalfanaat en sportvrijwilliger waar Berghem trots op kan zijn.

Willy vertelt dat hij een enkele keer nog wel een wedstrijd heeft gezien, maar dan samen met enkele vrijwilligers of commissieleden. Vooral het feit dat er dan ook niet over zijn ziekte wordt gesproken of geinformeerd ,maar het puur over voetbal gaat, maakt dit voor hem uitstapje waar hij echt van kan genieten.   

Dat Gerard aanwezig is deze middag, is buiten het feit dat hij Willy heeft voorgedragen, niet zo vreemd.  Ze kunnen samen terugkijken op een prachtige tijd bij Stichting KabelMedia Brabant-Gelderland. Na jarenlang bij garage Hoeks te hebben gewerkt  kreeg Willy een technische functie bij  K.B.G. En ook in zijn werk daar was hij superfanatiek zo blijkt. 

Gerard vertelt enthousiast “bij menig Berghemnaar kwam Willy gewoon aan huis om een gemelde storing direct te verhelpen”. Het moest en zou werken voordat hij met een gerust hart naar huis toe ging.

Zoals wij al hadden doorgekregen, zijn z’n 2 dochters en zijn vrouw Mia de beste therapeuten die Willy maar kan wensen.  Zij voelen niet alleen perfect aan als hij het even wat moeilijker heeft, maar weten ook ,  net als willy zelf overigens, de serieuze ondertoon van ons gesprek met de nodige humor af te wisselen, waardoor we terug kijken op een gezellig gesprek.  

Met het avondeten voor de boeg moeten we helaas toch aanstalten maken, en we schudden Willy en de familie de hand, bedanken voor hun gastvrijheid en wensen hen een hele fijne kerst, en natuurlijk de aller, allerbeste wensen voor het komende jaar.