• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

In het zonnetje: "Joke Brands" vol optimisme en doorzettingsvermogen

jokebrandsGisteravond gingen wij na een tip van Annette Rooke op bezoek om iemand in het zonnetje te zetten.  Als we om 19.00 uur aanbellen op de Ploeg 8 doet zoon Peter de deur open en zijn kinderen vragen ons vriendelijk om binnen te komen. Een gezellige drukte in huize Brands, de kleinkinderen lopen enthousiast door het huis, en in de keuken lopen we direct Joke tegen het lijf. Als ze ons met een prachtige bos bloemen (van maaike uit Berghem) en een heerlijke paas-tractactie ziet, reageert ze enthousiast en vraagt waaraan ze dit “in het zonnetje” te danken heeft, of wie haar heeft opgegeven. Haar man Theo komt vanuit de tuin polshoogte nemen, en in de keuken treffen we tevens haar schoomdochter Denise, en schoonzoon Geert van Ravensteijn. Zijn vrouw Femke, dochter van Joke en Theo,  kon er vanavond helaas niet bij zijn, maar Geert is, zoals we inmiddels allemaal weten, de perfecte rechterhand.

 

“Pak een stoel en ga zitten”, want de koffie lupt natuurlijk al, en Theo vult net de koektrommel nog eens extra aan.  Effe  later komt ook Annette binnen, en schuift bij ons aan. Als we haar een vraag stellen vertelt ze dat haar vriendin Joke het echt verdient om eens in het zonnetje gezet te worden.

9 jaar geleden werd bij Joke een hersentumor ontdekt.  Na wekenlange hoofdpijn, werden ze na een scan direct gebeld om naar het ziekenhuis te komen. Op die betreffende  maandagmorgen veranderde plotseling het leven van hun hele gezin. Joke moest enkele operaties ondergaan, en met de laatste operatie bleek dat ze hierdoor met ernstige lichamelijke beperkingen verder door het leven zou moeten.

Ruim 25 jaar actieve en vrijwillige inzet bij o.a. Berghem Bruist, Scouting Berghem, en Berghem Sport (ze werd zelfs 2x sportvrouw v/h jaar !) maakten haar tot een veel en graag geziene vrouw in ons dorp. Niet verwonderlijk dat de familie dan ook veel aandacht en kaartjes mocht ontvangen bij het herstel van Joke.    Annette en enkele andere vriend(inn)en bezoeken haar nog steeds enkele keren per week op vaste tijden, zodat ze altijd iemand om haar heen heeft.  En ondanks de tegenslagen zit Joke nog steeds vol optimisme en doorzettingsvermogen om er het allerbeste van te maken. Daar kunnen wij nog wel een voorbeeld aan nemen.    Wij bedanken de familie voor hun gastvrijheid en wensen Joke, haar man Theo, de kinderen en de kleinkinderen hele fijne pasen.  Als in de auto het liedje “ geef me wind en zeilen” speelt, denk ik direct aan de spreuk “het leven is net als zeilen, ook met tegenwind kun je vooruit gaan!”   Toepasselijker kunnen we niet afsluiten.

Fijne pasen allemaal !!!!