• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Vandaag in het kerstzonnetje: Jordy Brands

Exact om 10.30uur parkeren we onze auto in de Schoolstraat. Recht voor de deur van de familie Brands. We gaan vandaag op bezoek bij Jordy Brands die afgelopen april betrokken raakte bij een ernstig verkeersongeval en daar aanzienlijk letsel aan over hield. Als er iemand is die wel weer een beetje zonstralen kan gebruiken dan is hij het wel. Als we aanbellen maakt al snel moeder Jolanda de deur open. Ze wist dat we kwamen dus nadat we snel een hand schudden vertelt ze ons dat Jordy bijna klaar is. Trots wijst ze ons op de nieuwe zorgunit die midden in de achtertuin staat.

Een prachtige unit waar Jordy sinds enkele dagen in woont, ‘echt zijn eigen stekkie’, en hoewel hij eerst in januari zou komen werd hij al in week 50 geleverd, helemaal super!
Vader Wiljo is nog bezig om enkele klusjes in de unit te verzorgen. We lopen door de keuken naar de achtertuin en lopen ‘gewapend’ met kersstol en kerststuk de unit binnen. ‘Goejendag mannen’ schudt Wiljo ons de hand. We nemen plaats op de grote hoekbank tegenover de gigantische nieuwe televisie van Jordy. ‘Onze Jordy komt er zo aan’ zegt Wiljo, terwijl hij alvast aanstalten maakt om ons een kopje koffie in te schenken.

Moeder Jolanda neemt ook plaats en al snel gaat de deur van het slaapverblijf open en komt Jordy binnen. Nog enigszins verbaast schudt hij ons de hand en we leggen hem uit dat we hem in het zonnetje komen zetten. ‘Dat vindt ik leuk’ reageert hij enthousiast. Enthousiast over zijn nieuwe stekkie laat hij ons meteen de slaapkamer en badkamer zien in de andere helft van zijn unit. Alles keurig ingericht, en splinternieuw gemeubileerd. Terecht een fantastische plek waar hij zichzelf goed kan redden, en waar hij voldoende ruimte heeft om met zijn rolstoel te manouvreren etc.

We blikken samen met jordie en familie even terug naar de dag van het ongeval. Letterlijk en figuurlijk, want er blijkt voldoende filmmateriaal op youtube te staan. Jordy vertelde ons dat hij toevallig gisteren zelf de beelden voor het eerst had gekeken. Ze zijn inderdaad indrukwekkend, en zeker als je jezelf terugziet omringt door allerlei hulpverleners. Ondanks de vele zware maanden en het blijvend letsel bij Jordy proeven we gelukkig ook nog volop positiviteit bij zowel de ouders als bij Jordy zelf. Hij kijkt er bijvoorbeeld naar uit om weer auto te gaan rijden, en de familie hoopt natuurlijk dat hij zijn draai weer kan vinden op zijn nieuw stek.

Als we na een uurtje weer verder moeten schudden we Jordy de hand en wensen hem veel sterkte en succes de komende tijd. Vader Wiljo loopt even met ons mee door het woonhuis richting de voordeur. Hij is , ondanks de situatie natuurlijk, toch blij dat ook deze stap weer is gezet. “ja, let maar niet op de troep, want heel de tuin ligt nog overhoop nu” roept hij als we kijken naar de restanten van het bouwproject ‘zorgunit’ . Hij heeft een paar dagen vrij en samen met vrienden begint van de week de grote opruimklus. Verder lijkt alles klaar te zijn voor weer een heel klein beetje rust in het gezin.

En dat wensen wij ze dan ook toe voor het komende jaar. Bij het naar buiten gaan laat hij ons nog even de verse invalideparkeerplek zien. Best indrukwekkend toch dat duidelijk teken van blijvende invaliditeit. Terwijl we even later nog even ‘fijne feestdagen roepen’ stappen wij in de auto, op weg naar het volgende kerstzonnetje.

Namens MooiBerghem wensen wij de gehele familie Brands heel veel sterkte, geluk en gezondheid in het nieuwe jaar.