• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Vandaag in het zonnetje: Marta Sztuka

Al een hele tijd geleden werden we door Angelina v.d. Camp gevraagd om iemand in het kerstzonnetje te zetten. Iemand voor wie ze gewoon bijzonder veel waardering heeft. Het bleek te gaan om de vriendin van haar zoon Pascal, schoondochter Marta. Afgelopen week belden we Angelina dat we het schema rond hadden en dat het bezoek was ingepland. De dag en tijdstip bleek slecht uit te komen. Pascal was een paar dagen naar Oostenrijk en Angelina had al een afspraak. We wisten haar te overtuigen dat het toch doorging, als zij er maar voor zorgde dat Marta thuis was.

Dus toen we de auto parkeerde aan de Harenseweg en de keuken binnenkwamen waren wij flink verrast dat er ‘heel toevallig’ zo veel bezoek was. Een gezellig drukke keuken waar ons meteen de geur van warme worstenbroodjes tegemoet kwam. Marta zat met zonen Bart en Paul te eten, Angelina, tante Tonnie en Frank en Esther zaten ook gezellig aan de tafel.

Met een flinke kerststol en dito kerststuk in de hand vertellen we Marta waarvoor we precies langskomen. Ze glimlachte en keek vervolgens direct naar schoonmoeder Angelina, die er goed in geslaagd was om de verrassing geheim te houden.

In 2010 was de uit Polen afkomstige Marta op vakantie in Bulgarije, en daar ontmoette zij Pascal. De vonk sloeg over, en na diverse tripjes tussen Nederland en Polen kwam Marta in 2012 bij Pascal in Berghem wonen. In datzelfde jaar beviel zij van hun zoon Paul. Bij de geboorte bleek dat Paul lichamelijk gehandicapt was en uiteraard waren er vanaf dat moment een aanzienlijk aantal zaken die geregeld moesten worden.

De ouders van Marta en haar jongere zus wonen nog steeds in Polen, en gelukkig kunnen ze tegenwoordig makkelijk communiceren met facetime en dergelijke. Maar in het begin was het best moeilijk voor Marta om hier een vriendenkring op te bouwen. Pascal, die al jarenlang als vrijwilliger bij Brandweerkorps in Berghem actief is (en daar onlangs zelfs een lintje voor heeft gekregen) nam Marta mee naar feestjes van het korps, waar ze goed werd ontvangen door de vrouwen van andere leden van het korps. Sindsdien heeft ze een aantal hele fijne vriendinnen waarmee ze ook regelmatig iets afspreekt.

Ondanks de taalbarriere wist Marta al snel haar mannetje te staan om samen met Pascal alles zo goed mogelijk te regelen voor de beste zorg van hun zoon. De Nederlandse taal is niet bepaald makkelijk te begrijpen, maar met bijscholing lukte het Marta zich goed verstaanbaar te maken. Van vrienden en familie heeft de familie veel steun. Zo ook van ‘Tante Tonnie’ die vanmiddag ook op bezoek is. Zij heeft Paul enkele jaren in haar taxi naar de St.Maartenschool gebracht, en behoort inmiddels tot de vaste vriendenkring.

Inmiddels hebben ze samen nog een zoon, Bart, en zorgt Marta ervoor dat alles in het gezin op rolletjes blijft lopen. Paul zit inmiddels gewoon in Berghem op school, en ook met zoon Bart loopt alles op rolletjes. Trouwens, zegt Angelina, Marta kan bovendien ook nog eens heeeeel lekker koken. Maar bovenal gunt Angelina het Marta dat zij nu eens een keertje in het zonnetje wordt gezet. Bij deze dus!

En terwijl we het tweede kopje koffie opdrinken en nog snel een pools snoepjes scoren moeten we helaas toch weer verder. We bedanken alle aanwezigen voor de gastvrijheid en wensen de gehele familie een fijne kerst en een gelukkig 2020. En Angelina bedankt voor het aanmelden!