• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Dorpsraadverslag laatste vergadering, en voor nu een fijne zomervakantie!

Op woensdag 6 juli jl. vond in de Berchplaets de laatste openbare vergadering voor de zomervakantie van de dorpsraad Berghem plaats. Na een woord van welkom door voorzitter Eric Remmerswaal, werden de volgende onderwerpen besproken, het repair cafe, het centrumplan, het windmolenpark, de mestfabriek, gebiedsbeheer, de veiligheid in Berghem,en nog diverse andere onderwerpen. Oftewel alles wat er in Berghem gebeurt wordt in deze vergaderingen besproken, en iedereen is hierbij welkom. De dorpsraad wenst u alvast een fijne zomervakantie, en hopelijk tot ziens op de volgende openbare vergadering op woensdag 14 september 2016 in de Berchplaets.




Repair Café, door Jan van Erp
In september a.s. start in de Berchplaets een Repair Café. Elke derde woensdag van de maand tussen 9.30 uur en 11.30 uur kunt u samen met vrijwillige reparateurs kapotte spullen in orde maken. Zo worden spullen langer bruikbaar gemaakt en hoeven ze niet te worden weggegooid. Alleen de materiaalkosten zijn voor eigen rekening. Een vrijwillige bijdrage voor de hulp wordt op prijs gesteld. De organisatie is nog op zoek naar mensen die handig zijn met fietsen en elektrische apparaten. U kunt zich als vrijwilliger aanmelden via e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Centrumplan, door Leo de Hoogt (gemeente Oss) De uitspraak die de Raad van State deed over het bestemmingsplan is gunstig uitgevallen en daarom kan er waarschijnlijk (er vindt nog aanvullend archeologisch onderzoek plaats) na de zomervakantie gestart worden met de uitvoering van het centrumplan. Er zal naast de Berchplaets een nieuw pand komen waarin Albert Heijn en Etos hun intrek nemen. Er komt een afgesloten bevoorradingsgedeelte waardoor vrachtwagens kunnen rijden om te laden en lossen en boven de winkels komen twee verdiepingen met elk tien appartementen. Vijftien appartementen zullen verhuurd worden via Mooiland en vijf appartementen komen in de verkoop. Er komen 138 nieuwe parkeerplaatsen, waaronder invalideparkeerplaatsen. Vanuit de inwoners kwam het verzoek om ook ouder-kindparkeerplaatsen aan te leggen. Enkele bewoners maken zich zorgen of de Pastoor van Teteringenstraat breed genoeg is om op de vrachtwagenroute te liggen. Dit wordt nog met vastgoedontwikkelaar Rialto besproken. De voormalige apotheek is door een particulier gekocht; onder komt een commerciële ruimte en boven komen appartementen. De voormalige kleuterschool krijgt de bestemming wonen. Sociale huurwoningen krijgen voorrang, maar het is nog niet bekend waar vraag naar is. De dorpsraad pleit voor woningen voor ouderen. Er is geen nieuws over de ontwikkeling van de Sportstraat en de verbinding met de Molenweg.
Er is goed overleg tussen de gemeente en de dorpsraad. De dorpsraad roept iedereen op om mee te denken en contact op te nemen als men denkt dat iets over het hoofd gezien wordt. De gemeente organiseert als er echt begonnen wordt nog een informatieavond voor omwonenden.

Stand van zaken windmolenpark, door Henk van Gestel (Belangenvereniging omwonenden De Geer) Ondanks alle acties die de belangenvereniging ondernomen heeft, komen de windmolens er zeer waarschijnlijk omdat een meerderheid van de politieke partijen voor is. De belangenvereniging vindt het jammer dat geen van de fracties tijdens de commissievergadering op 30 juni jl. inging op het voorstel een zonnepanelenpark aan te leggen in plaats van een windpark. Alle partijen willen wel nog een aanpassing van het voorstel om zeker te zijn dat bewoners zo min mogelijk overlast hebben en zoveel mogelijk gecompenseerd worden. Wethouder Johan van der Schoot gaat hierover nog een gesprek met de bewoners aan. Hierbij zal ook het NLOVW (Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines) uitgenodigd worden. De uiteindelijke beslissing wordt op 14 juli a.s. door de gemeenteraad genomen. De belangenvereniging wil eventueel via gebruikmaking van de WOB (Wet Openbaarheid van Bestuur) inzichtelijk maken welke partijen voor en welke tegen gestemd hebben, om dat naar de kiezers te kunnen communiceren. De dorpsraad heeft een negatief advies uitgebracht. De dorpsraad is niet tegen duurzame energie, maar vindt dat de windmolens beter op een andere plek moeten worden geplaatst.

Stand van zaken mestfabriek
Omdat de mestfabriek ook negatieve gevolgen (o.a. geurhinder, (extra) blootstelling aan fijnstof, geluidshinder) zou kunnen hebben voor de inwoners van Berghem, is de dorpsraad tegen de komst van een mestfabriek in het havengebied van Oss. Op 22 juni jl. organiseerde de provincie een informatiebijeenkomst in het gemeentehuis, waarbij ook een afvaardiging van de dorpsraad aanwezig was. Tijdens deze avond zijn de zorgen geuit. De dorpsraad werkt samen met de wijkraad Schadewijk in Oss en de dorpsraad MHM. De gemeente heeft een adviserende rol naar de provincie, die uiteindelijk de vergunning wel of niet verleent. Gedeputeerde Anne-Marie Spierings heeft al eerder een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen voor de volksgezondheid toegezegd. De gemeenteraad wil dat er een MER (Milieueffectrapportage) wordt uitgevoerd, maar deze kan wettelijk gezien niet worden afgedwongen. Na de gemeenteraadsvergadering op 14 juli a.s., zal het college zijn zienswijze aan de provincie sturen.

Gebiedsbeheer
Deze vergadering was Gebiedsbeheer verhinderd, maar klachten over de openbare ruimte kunt u altijd doorgeven aan de gemeente Oss. Dit kan via website https://loket.oss.nl/Loket/start.do, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon: 14 0412 (bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur). Uit reacties van bewoners blijkt, dat melden helpt.

Stand van zaken veiligheid in Berghem, door wijkagenten Jeroen van Gils en Gerbrand van der Lee Juni 2016 is redelijk rustig verlopen, op één incident na; er zijn tientallen autobanden lek gestoken waarvoor 32 aangiftes zijn gedaan. Het onderzoek loopt nog. De wijkagenten roepen op om incidenten altijd te melden; hoe meer informatie en beelden er beschikbaar zijn, hoe groter de kans is dat de dader wordt achterhaald.
Tijdens de kermis zullen de (wijk)agenten extra aanwezig zijn, ook ’s nachts.
Enkele bewoners geven aan dat ze al een paar keer 20 minuten in de wacht hebben gestaan, voordat ze geholpen werden na het bellen van het servicenummer van de politie 0900-8844. De wijkagenten zeggen toe contact op te nemen met de chef van de meldkamer.

Mededelingen
- De dorpsraad is bezig met het in kaart brengen van de buurtwhatsappgroepen in Berghem. Mocht u zich nog niet gemeld hebben, dan graag een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
- Op vrijdag 30 september vindt “Boef in het dorp” plaats. Dit is een spel voor jongeren. Nadere informatie volgt.
- De groep buurtpreventie is op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Voelt u zich betrokken bij de veiligheid in Berghem, meldt u zich dan aan om een keer proef te draaien. De groep buurtpreventie is beslist geen verlengstuk van de politie, maar wandelt regelmatig een uur rond om puur preventief bewoners op dingen te attenderen. Er is deze maand nog een actie.
- Er is achter de schermen samen met vrijwilligers hard gewerkt aan een plan voor de zorg. Het plan wordt na de zomervakantie gepresenteerd.
- Wethouder Peters heeft vorig jaar aangeboden een bezoek aan het Asielzoekerscentrum in Grave te organiseren. Mocht u belangstelling hebben hieraan deel te nemen, dan kunt u zich melden bij de dorpsraad.

Rondvraag
- Waarom zijn er in de Clausstraat twee hondenlosloopterreinen naast elkaar? Deze vraag zal aan Gebiedsbeheer worden voorgelegd.
- Compliment aan Gebiedsbeheer voor het snel repareren van de gaten in de Sportstraat.
- Een bewoner stelt voor de Groene Zone te noemen naar burgemeester v.d. Akker, die er in het verleden voor gezorgd heeft dat dit een open gebied tussen Oss en Berghem is gebleven. De dorpsraad geeft aan dat de nieuwe naam al vaststaat, namelijk Spaander Straatsche Akkers.
- In het bos lopen veel dieren los. Zijn instanties verzekerd, mocht er iets gebeuren? De dorpsraad legt deze vraag aan de gemeente voor.
- Blijft de parkeerplaats aan de voorkant van de Berchplaets in stand, zodat mensen via de automatische deur naar binnen kunnen? Ja, deze blijft in stand; de dorpsraad houdt tijdens de herinrichting hierover contact met de Berchplaets.
- Complimenten aan Gebiedsbeheer voor het snel regelen van een zonnebloemveldje op de Wilhelminasingel.
- Kan er iets aan het onkruid bij de Berchplaets gedaan worden? De dorpsraad neemt hierover contact op met de gemeente.