• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Mooie impuls voor de Berchplaets, 50.000 nieuwe 'bezoekers'!

De corona-regels worden steeds meer versoepeld en het oude leven krijgt weer gestalte. Alle winkels, de horeca en de dorpshuizen zijn weer open en dat is wel te merken. Ook de Berchplaets in Berghem is weer open en er is te veel bedrijvigheid. Over bedrijvigheid gesproken, dat was gisterenavond wel te merken. Niet alleen voor vele gebruikers in het gemeenschapshuis, maar ook voor de 50.000 nieuwe

'bezoekers'. Kees Govers van bijenhoudersvereniging St. Ambrosius bracht een echte bijenkast. Dat initiatief komt vanuit de koker van Dorpsraad Berghem. Samen met de Berchplaets hebben zij hier voor sterk gemaakt.

De bijenkast werd op het dak van de Berchplaets geplaatst. Hier vliegen dagelijks zo'n 50.000 bijen er uit! Op een mooie zomerse dag in de tuin kent iedereen wel het beeld van een ijverige bij die van bloem tot bloem gaat. Een bij wordt door de meeste mensen gezien als leverancier van honing of als manier om bloemen te bestuiven. Wat heel bijzonder is, is dat bijen met elkaar kunnen communiceren om aan te geven waar de voedselbrond is en iedere bij heeft zijn eigen taak in het bijenvolk. Naast de koningin zijn er werkbijen en darren. Kees Govers heeft koningin 'gekleurd', waardoor hij de grootste bij gemakkelijker kan vinden tussen al die duizenden andere bijen.

Dorpsraad Berghem vond het plaatsen van een bijenkast een mooi idee met twee gedachten. De bijen bestuiven de bloemen wat goed is voor de natuur en tegelijktijd is de bijenkast een educatief project. De bijenkast staat buiten op de dak. Kinderen en volwassenen kunnen op de 1e verdieping door het glas heen de bijenkast met al hun bedrijvige bijen bekijken. Op de raam heeft de Dorpsraad Berghem en bijenhoudersvereniging St. Ambrosius een poster neergehangen van 'het leven van de Honingbij'. Hierop is te lezen alle info van de honingbij.

Dus moet je wachten bij het bloedprikken of ben jij naar je bibliotheek geweest? Dan kun je rustig kijken naar de 50.000 nieuwe 'bezoekers' van de Berchplaets en wie weet zie je de gekleurde koningin wel!

Mooiberghem.nl was er bij, en maakt deze foto's.

{flickr set=72157719450825296}