• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Column rechtswinkel Oss "Op hoeveel vakantiedagen heeft u recht?"

De zomer komt er weer aan. U snakt mogelijk naar uw vakantie. Even lekker tot rust komen en ontspannen. Misverstanden over vakantierechten zorgen jaarlijks voor veel stress. Veel mensen weten niet welke rechten zij hebben omtrent het opnemen van vakantiedagen. In deze column zetten we voor u de belangrijkste regels over het opnemen van vakantiedagen op een rijtje.

Als u werkt, heeft u recht op een minimaal aantal vakantiedagen per jaar. Uw werkgever is verplicht uw loon door te betalen wanneer u uw vakantiedagen opneemt. Op hoeveel vakantiedagen u precies recht heeft, hangt af van de overeengekomen arbeidsduur per week. U heeft minimaal recht op viermaal het aantal arbeidsuren dat u per week werkt. Als u 40 uur per week werkt, heeft u bijvoorbeeld recht op 160 vakantie-uren per jaar. Dit komt neer op twintig vakantiedagen per jaar.

Het is mogelijk dat u recht heeft op extra vakantiedagen, die boven op uw minimale aantal vakantiedagen komen. Deze extra vakantiedagen zijn niet geregeld in de wet. U kunt in uw arbeidsovereenkomst en cao controleren of u hier recht op heeft. Als in beide gevallen niets geregeld is over extra vakantiedagen, heeft u hier waarschijnlijk geen recht op.

Ten slotte is het van belang dat u uw vrije dagen op tijd opneemt. Uw opgespaarde wettelijke vakantiedagen van 2017 komen normaal gesproken op 1 juli 2018 te vervallen. Bovenwettelijke vakantiedagen vervallen vijf jaar na het jaar waarin deze zijn opgespaard. Het opnemen van vakantiedagen mag wel alleen in overleg met uw werkgever.
Stichting Rechtswinkel Oss wenst u alvast een fijne zomer!


Heeft u naar aanleiding van deze column nog vragen of heeft u andere juridische vragen, komt u dan gerust langs op een van onze inloopspreekuren. De actuele openingstijden vindt u op de website www.rechtswinkeloss.nl. Daarnaast kunt u de Facebook-pagina liken om op de hoogte te blijven van Rechtswinkel Oss.

Deze column is geschreven door Thom Neijzen, medewerker van Stichting Rechtswinkel Oss en derdejaars student Recht & Management aan de Radboud Universiteit.