• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Het sigarenwinkeltje in de Sint Willibrordusstraat, ken jij het nog?

Bèrge dur ut Lint heeft al veel verhalen of anekdotes verteld over het oude Berghem. Mooi Berghem wil dit verhaaltje over het sigarenwinkeltje in de Sint Willibrordusstraat jullie niet onthouden.‘Hij stond bij het tijdschriftenrek en ik had gezien dat hij al twee seksboekjes in de binnenzak van zijn jas had gestopt. Daarna kwam hij bij de toonbank en vroeg om sigaretten. “Alles bij elkaar?”, vroeg ik. Zonder verder iets te zeggen heb ik toen zijn rookwaren én zijn boekjes aangeslagen

op de kassa. Hij zei er niks over, rekende alles af en verliet de winkel.’ Lachend vertelt Netty Bloem de anekdote. Ze was van 1977 tot 1987 het gezicht van het sigarenwinkeltje in de St. Willibrordusstraat.

Berghem in de jaren zeventig en tachtig was overzichtelijk. Iedereen kon voor veel zaken in het eigen dorp terecht. Er waren enkele kruideniers, een Boerenleenbank en voor tuin en dier was er ‘t pakhuis. Al die voorzieningen zijn er nog steeds, maar vaak in een totaal andere jas gestoken. De kruideniers veranderden in supermarkten,Boerenleenbank werd Rabobank en ‘t pakhuis maakte plaats voor de bouwmarkt en de dierenspeciaalzaak. Maar er is één zaak die in al die jaren nauwelijks veranderde: het sigarenwinkeltje. Het begon lang geleden als een kapperszaak en om de omzet wat te verhogen kwam daar gaandeweg de verkoop van tabak, sigaren en sigaretten bij. Uiteindelijk verdween de kappersstoel helemaal uit de zaak en werd het Sigarenmagazijn Anna Sijnen.

Netty en haar man Willy Bloem namen de zaak in 1977 over van Anna Sijnen. ‘Eigenlijk had ik te weinig oog voor de klanten, ik was altijd bezig met het verwennen van de inderen,’ zegt Netty. ‘Dozen schuimpjes zijn er doorheen gegaan. Volwassenen vroegen vaak met een knipoog wanneer zij aan de beurt waren.’ Tegenwoordig zit een filiaal van de Primera-keten in het pand. Maar in basis wijkt het huidige assortiment nauwelijks af van dat waar het destijds mee begon: tabak, snoep, kranten, tijdschriften en kaarten vormen nog steeds de hoofdmoot.

De verkoop van artikelen stond natuurlijk voorop. Maar de winkel had ook een belangrijke sociale functie. Door de computer en mobiele telefoon gaat nieuws tegenwoordig in en razend tempo door de gemeenschap. In die jaren was dat nog niet zo. Het echte nieuws lazen ze in de krant of vernamen ze via radio of tv. Maar het kleine nieuws uit eigen wijk of straat, hoorden ze in Berghem vaak als eer eerste in het sigarenwinkeltje.

Aanvankelijk stond Netty in de winkel samen met Kootje, de pratende papegaai. Toch is de vogel vrij rap verhuisd naar het privégedeelte. Want behalve het imiteren van een piepende kelderdeur en het roepen en vervolgens weer wegjagen van bouvier Bessie, kon Kootje nóg iets heel goed en dat was hardgrondig ‘godverdomme’ zeggen. Nou was in die tijd de ontkerkelijking ook in het overwegend katholieke Berghem al ingezet. Maar omdat ook de pastoor en de kapelaan geregeld dure sigaren en puzzelboeken kwamen
kopen, leek het Netty toch beter Kootje een plaats te geven in de huiskamer.

Bron Vijftig klurre Bergs, bedankt!