• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Column rechtswinkel, zoekraken van bagage en vluchtvertraging

De zomervakantie is weer in aantocht en daarmee ook voor veel Nederlanders het moment dat zij op welverdiende vakantie gaan. Vakantiegangers die met het vliegtuig reizen, komen soms voor onprettige verrassingen te staan. Denk bijvoorbeeld aan vertraging van de vlucht of het zoekraken van bagage. Wat veel vakantiegangers niet weten, is dat je aanspraak kunt maken op bepaalde rechten omtrent de reis. Wat deze rechten zijn, leest u in deze column.

Zoekraken bagage
Zodra u er op het vliegveld van aankomst achter komt dat uw bagage niet van de band af is gekomen, dient u zich te melden bij de vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij. Zij geven u een PIR-formulier (Property Irregularity Report) dat u in dient te vullen. Als de bagage na 3 weken nog niet is teruggevonden, heeft u recht op een schadevergoeding van maximaal €1400,-. Als de bagage is vertraagd, heeft u eveneens recht op een schadevergoeding. U kunt dan een claim indienen over de kosten die u heeft gemaakt als gevolg van het niet voor handen hebben van de bagage. Het is van belang dat u voor deze claim alle bonnetjes van de gemaakte kosten bewaart! Claims voor vermissing of vertraging van de bagage dienen binnen 3 weken schriftelijk te worden ingediend bij de luchtvaartmaatschappij. U dient hier ook een kopie van het PIR-formulier aan toe te voegen.

Vertraging vlucht
Als uw vlucht vertraagd blijkt te zijn, heeft u in sommige gevallen recht op een schadevergoeding van de luchtvaartmaatschappij. In het onderstaande schema ziet u wat de hoogte is van een dergelijke vergoeding.

Lengte vlucht Vertraging bij aankomst Compensatie
1500 km of minder Meer dan 3 uur €250,-
Binnen EU meer dan 1500 km Meer dan 3 uur €400,-
tussen 1500-3500km Meer dan 3 uur €400,-
Meer dan 3500km Tussen 3-4 uur €300,-
Meer dan 3500km Meer dan 4 uur €600,-


De wijze waarop u een schadeclaim kunt indienen, staat vermeld op de website van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Rechtswinkel Oss is uiteraard bereid om u kosteloos te helpen bij het indienen van een dergelijke schadeclaim. 

Mocht u verder nog vragen hebben over dit onderwerp of heeft u nog andere juridische vragen, dan kunt u altijd binnenlopen op één van onze spreekuren. Deze vinden iedere donderdag- en vrijdagavond plaats van 19:30 tot 21:00 uur in de Oude Molenstraat 17 in Oss.
Tevens draaien wij spreekuur in Berghem op de even maandagen van de maand van 19:30 tot 21:00 in de Berchplaets, adres: Sportstraat 3 in Berghem.

Meer weten, bezoek dan eens de website www.rechtswinkeloss.nl.

Deze column is geschreven door Bart van Wanrooij.
Bart is tweedejaars rechtenstudent aan de Tilburg University.