• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Column Rechtswinkel: recht op teruggaaf bemiddelingskosten?

In veel gevallen hebben huurders recht op een terugbetaling van bemiddelingskosten door een makelaar. Wat deze bemiddelingskosten inhouden, en wat uw rechten en plichten hierover zijn bij het sluiten van een huurovereenkomst, leest u hieronder. Wat zijn bemiddelingskosten? Vaak vragen makelaars en huurbemiddelaars een maand huur aan bemiddelingskosten aan de huurder. Deze kosten komen bovenop de betalingen van de borg en de eerste maand huur. Andere termen zijn verhuurkosten, administratiekosten, makelaarskosten of courtage. Indien u deze kosten weigert te betalen, stelt de makelaar dat het noodzakelijke kosten zijn of dat hij de huurwoning aan een ander zal leveren.

Wanneer zijn deze bemiddelingskosten onrechtmatig?
Echter, meestal hoeft u als huurder van een zelfstandige huurwoning geen bemiddelingskosten te betalen. Voorwaarde hiervoor is dat de woning een zelfstandige woning betreft. Een zelfstandige woning is een woning met eigen toegang, keuken en toilet. Denk aan appartementen of eengezinswoningen. Daarnaast moet u een particuliere huurder zijn. Tenslotte moet de makelaar in opdracht werken van de verhuurder. Op grond van de wet mag de makelaar immers geen ‘twee heren dienen’. Hij mag dus geen geld van de huurder vragen als de verhuurder zijn opdrachtgever is. Indien u de huurwoning gevonden heeft via een website, werkt de makelaar in de meeste gevallen in opdracht van de verhuurder. In dat geval heeft u recht op teruggaaf van de bemiddelingskosten.

Hoe kan ik deze bemiddelingskosten terugvorderen?
Indien u onterecht bemiddelingskosten heeft betaald, kunt u deze terugvorderen van de makelaar. Ten eerste kunt u de makelaar verzoeken het bedrag terug te betalen. Als hij hier geen gehoor aan geeft, resteert u de mogelijkheid om een juridische procedure te starten bij de kantonrechter. Ook kunt u een procedure starten bij de Geschillencommissie Makelaardij Consumentenmarkt. Hiervoor moet de makelaar wel bij deze Geschillencommissie aangesloten zijn. Stichting Rechtswinkel Oss helpt u graag bij het terugvorderen van uw bemiddelingskosten.

Meer vragen?
Heeft u meer vragen over dit onderwerp of andere juridische vragen? Kom dan gerust een keer langs op ons spreekuur op donderdag en vrijdag van 19.30 tot 21.00 uur in de Oude Molenstraat 19 in Oss, of in de even weken op maandag van 19.30 tot 21.00 uur in de Sportstraat 3 te Berghem.

Deze column is geschreven door Bart van Wanrooij. Bart is rechtenstudent aan Tilburg University.
Daarnaast is hij juridisch medewerker bij Stichting Rechtswinkel Oss.

meer informatie op www.rechtswinkeloss.nl