• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Carnaval: de tijd van het jaar waarin alles kan en mag!?

Nog even aftellen, dan staat carnaval weer voor de deur. Dat is vaak hèt moment om de goede voornemens van het nieuwe jaar te laten varen. Binnenkort zijn we te vinden in het Knollenrijk. Van tevoren hebben we al gekluund in het Ossekoppenrijk. En na de carnaval gaan we haring happen. En dan komt er ook nog het halfvastenbal. Carnaval staat synoniem voor een hoop gezelligheid in de vorm van wagens bouwen, optochten, kroegen met bier en vette hap, niet slapen en doorgaan (behalve voor diegene die vluchten in een (ski)vakantie.) Dé tijd van het jaar waarin alles kan en mag.

Hoe kom je nou de carnaval door zonder een paar kilo zwaarder te worden?!
Even een weetje:Alcohol dat tijdens deze periode van het jaar rijkelijk vloeit en het leven heel gezellig maakt, is ook schadelijk voor het lichaam (al zitten we nu niet te wachten op deze boodschap). Om deze reden doet de lever extra zijn best om de alcohol zo snel mogelijk af te breken. Daarbij komt energie vrij. Deze energie en ook die uit bijv. erwtensoep en vette hap, worden dan eerder opgeslagen in de vorm van lichaamsvet. En daar word je dik van.

In het kader van goede voornemens kun je ook het heft in eigen handen nemen en afspraken maken met jezelf. Bedenk bijv. van te voren hoeveel avonden je bier wilt drinken en hoeveel biertjes je dan wilt drinken. Wat is dan je alternatief op de andere avonden? Stel dat je met jezelf afspreekt ‘Ik mag 10 pilsjes’, vraag je dan ook af of dit haalbaar is voor jou.

Even wat calorieën feitjes: Eén glas bier staat gelijk aan één snee brood. 10 Biertjes zijn dus ook 10 sneetjes brood. Daarnaast zorgt alcohol ervoor dat je meer trek krijgt in lekkere dingen en dat je ook minder trouw bent aan afspraken met jezelf (broodje shoarma = 450 kcal, frietje kapsalon = 1300 kcal of broodje bal = 350 kcal).

De belangrijkste tip voor de ‘zotte’ dagen is 3 maal per dag eten. Ook met carnaval. Het klinkt misschien gek, maar je kunt nog beter een keer slecht eten dan niet eten. En kop snert tussen het feesten door is een prima idee.

Toch even een duwtje de goede kant op nodig? Neem dan gerust contact met mij op.

Anna Hecheltjen, diëtiste in Berghem, 06-33091283 
Info over de diëtistenpraktijk: http://www.dietist-anna.nl 
Lekker eten en koken: https://www.facebook.com/AnnaVegetarischKoken
Handige tips en nieuwtjes: https://www.facebook.com/AleidGielisVoedingsadvies

anna artikel