• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Column, goede voornemens!

Het nieuwe jaar, dit is veelal hét moment om goede voornemens uit te spreken. De goede voornemens worden echter maar zelden volgehouden. Heb jij een goed voornemen en wil je dit wel volhouden? Begin dan met het maken van een stappenplan. Vaak helpt het om op papier te zetten wat je wilt bereiken. Succes met je goede voornemens in 2016!

Hieronder alvast wat tips op een rijtje:

1. Een doel bepalen.
Naast een streefgewicht of het verbeteren van je bloeddruk kan dit ook betekenen dat je die ene mooie jurk of broek aan wilt of dat je met je (klein)kinderen wilt kunnen voetballen. Het gaat namelijk niet om een paar kilo’s minder of om een betere bloeddruk maar vooral om datgene wat het je op gaat leveren.

2. Nadenken over de stappen die je moet zetten om je doel te bereiken. Wat heb je nodig om van A (je huidige situatie) naar B (je gewenste situatie) te komen? Denk bijvoorbeeld aan tijd maken om boodschappen te doen, te koken en te bewegen. Of heb je kennis en inzicht nodig in voedingsmiddelen?

3. Zorgen voor een goed ontbijt en een regelmatig eetpatroon. Drie maal daags eten voorkomt dat je tussendoor trek krijgt en vervolgens gaat snaaien.

4. Voor meer beweging zorgen. Pak bijvoorbeeld vaker de fiets om naar je werk te gaan of maak een ommetje tijdens je lunchpauze. Hierdoor ga je je vitaler voelen. Een leuke bijkomstigheid: beweging zorgt voor de aanmaak van endorfine (een ‘geluksstofje’).

5. Boodschappen doen volgens een boodschappenlijstje en vooral niet met een lege maag. Hierdoor voorkom je dat je spontane aankopen doet waarvan je later spijt van hebt.

6. Gun je zelf op z’n tijd iets lekkers. Je volgt geen streng dieet maar je verandert je eetpatroon. Daar hoort ook bij dat je kunt genieten van een stukje taart, een handje noten of een glas wijn.

7. Steun vragen vanuit je omgeving. Afvallen is makkelijker wanneer vrienden en familie je steunen. Dit heeft belangrijke voordelen: er wordt bij een verjaardag of feestje minder eten aan je opgedrongen, je krijgt complimenten over de vooruitgang die je boekt.

8. De draad weer oppakken. Wanneer het voor jou gevoel even niet goed gaat, blijf dan niet hangen in ‘wat allemaal niet lukt’. Je kunt op elk moment van de dag de draad weer opnieuw oppakken.

Wil je een advies op maat neem dan gerust contact met mij op. Anna Hecheltjen, diëtiste in Berghem en Oss, 06-33091283, www.dietist-anna.nl

anna artikel