• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Hulp van de Rechtswinkel; een Concurentiebeding, wat nu ?

rechtswinkelcolumnStichting Rechtswinkel Oss informeert in deze column over actuele zaken, waarmee een ieder mee te maken kan krijgen. Zij houden niet alleen spreekuur in Oss, maar inmiddels ook in ons eigen mooie Berghem in gemeenschapshuis de Berchplaets. Hier kunt u terecht met al uw juridische vragen. Verderop lees je hoe en waar precies. Deze eerste column gaat over veranderingen in wetgeving (per 1 januari 2015) m.b.t. het concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst. Voor een ieder, maar zeker voor mensen die met ontslag te maken hebben, zeer nuttige informatie!

Concurrentiebeding; wat nu? Stel u heeft een tijdelijk arbeidscontract. Wat als het arbeidscontract is afgelopen en er staat een concurrentiebeding in? Een concurrentiebeding is een bepaling in uw arbeidsovereenkomst waarin is afge-sproken dat u als medewerker niet gaat werken bij een werkgever of zelfstandige die concurreert met het bedrijf waar u eerst een arbeidsovereenkomst had of dat u bepaalde werkzaamheden niet mag verrichten.

Als u na 1 januari 2015 een contract bent aangegaan, mag een concurrentiebeding alleen worden afgesproken bij een contract voor onbepaalde tijd. Een contract voor onbepaalde tijd is een vast contract. In een aantal gevallen mag er, ondanks dat sprake is van een tijdelijk contract, toch een concurrentiebeding worden opgenomen. Dit concurrentiebeding moet dan wel schriftelijk door de werkgever worden uitgelegd. Als deze schriftelijke uitleg ontbreekt, is het concurrentiebeding niet geldig. Het concurrentiebeding mag alleen worden overeengekomen als dit noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Denk hierbij aan zeer bedrijfsgevoelige informatie die niet bekend mag worden of het meenemen van klanten. Er moet dus, kort gezegd, een risico zijn voor het voortbestaan van het bedrijf waar u eerst een arbeidscontract had. Op het moment dat de werkgever zich op het concurrentiebeding beroept, moet wel nog steeds sprake zijn van de genoemde noodzakelijkheid. Er wordt echter bijna nooit aan deze noodzakelijkheid voldaan. Dit betekent dat het concurrentiebeding niet geldig is en u dus gewoon bij uw nieuwe werkgever mag werken. Controleer dus altijd bij het tijdelijke contract of het concurrentiebeding geldig is. Er is een grote kans dat u na het tijdelijke arbeidscontract toch bij een concurrerend bedrijf kan gaan werken.

Ook bij het concurrentiebeding bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan de rechter beslissen dat het beding buiten werking wordt gesteld. Dit is mogelijk het geval indien u door het concurrentiebeding moeilijk nieuw werk kan vinden, indien u maar kort bij uw oude werkgever in dienst bent geweest, indien uw werkgever u zelf heeft ontslagen of indien het concurrentiebeding onredelijk belastend is. Laatst genoemde situatie doet zich voor indien de werkzaamheden in het beding te ruim zijn omschreven.

Heeft u meer vragen over het concurrentiebeding of andere juridische vragen? Kom dan gerust een keer langs op ons spreekuur op donderdag en vrijdag van 19.30 tot 21.00 uur in de Oude Molenstraat 17 in Oss, of in de even weken op maandag van 19:30 tot 21:00 uur in de Sportstraat 3 te Berghem.