• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

fiscaal nieuws uit Berghem: De coöperatie

jochenvandijkEen nieuw jaar, nieuwe kansen. Ook dit jaar zullen ongetwijfeld veel ondernemers de samenwerking opzoeken. Samenwerken is elkaar immers versterken,nietwaar? Maar hoe kunt u als ondernemer die samenwerking nu het beste gestalte geven? Men dient rekening te houden met commerciële, financiële, juridische en fiscale aspecten. Het is nogal wat.

Geregeld komt men niet verder dan een VOF, want dat is zo lekker makkelijk en spreekt tot de verbeelding. Daarnaast hoeft men niet naar de notaris. Vaak maakt men helaas niet eens een vennootschapsakte waarin men duidelijk afspraken maakt over winstverdeling, zeggenschap en wat te doen bij arbeidsongeschiktheid.

Wie denkt dat echtscheidingsproblematiek alleen in huwelijken voorkomt, moet eens met 4 personen in een VOF gaan zitten zonder vennootschapsakte, een garantie voor discussies. Nadeel van een VOF is de juridische aansprakelijkheid waar men mee te maken kan krijgen, een punt wat veel ondernemers tegenstaat. Ik zie in de praktijk echter steeds vaker ondernemers kiezen voor de coöperatie UA, een samenwerkingsvorm waarbij op dezelfde wijze kan worden samengewerkt als in een VOF, maar zonder dat men privé aansprakelijk kan worden gesteld (wel bij onbehoorlijk bestuur).

Men treedt onder een gemeenschappelijke naam naar buiten, kan (onder voorwaarden) de ondernemersfaciliteiten benutten omdat men ondernemer kan zijn en er is relatief gezien weinig risico. De reden dat de coöperatie weinig wordt toegepast, is waarschijnlijk de juridische en fiscale complexiteit eromheen. Daarnaast maakt onbekend denk ik ook onbemind. Ook onder vele accountants en fiscalisten geniet de coöperatie weinig vakinhoudelijke bekendheid.

Goede advisering bij het opstarten van een coöperatie is een absolute must, daarnaast is goede afstemming met de fiscus noodzakelijk omdat discussie achteraf over de fiscale positie niet wenselijk is. Ik heb al vele coöperaties fiscaal mogen begeleiden, dus hebt u vragen? U weet mij te vinden.

Jochen van Dijk FB
belastingadviseur
www.vandijkfiscaal.nl