• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Zondag 2 april, officiele opening de Berghse Tafel door wethouder van de Ven

Op zondag 2 april wordt de Berghse Tafel geopend, een wekelijkse ontmoetingsplek voor álle inwoners van Berghem. Het motto van de Berghse Tafel is 'voor en met elkaar' en heeft als doel ontmoetingen tussen de inwoners tot stand te brengen. Samen kun je meer dan alleen, en aan de Berghse Tafel, elke donderdag tussen 14 en 16 in de Berchplaets, kunnen mensen met hulpvragen in contact komen met mensen die hulp kunnen bieden. Maar je kunt er ook gewoon aanschuiven voor de gezelligheid; er staat altijd koffie op de Berghse Tafel. Wethouder Annemiek van de Ven geeft zondag om 14 uur het startsein voor de eerste Berghse Tafel.

De Berghse Tafel is een ontmoetingsplek voor álle inwoners van Berghem, jong of oud, geboren in Berghem of nieuw in het dorp. Het initiatief komt van BerghsLeven, een werkgroep die is voortgekomen uit een burgerinitiatief.

Door de maatschappelijke ontwikkelingen en bijbehorende overheidsmaatregelen, waaronder de invoering van de ‘Wet maatschappelijke ondersteuning’, worden we ons steeds meer bewust van onze verantwoordelijkheid voor onze medeburgers. De overheid doet een stapje terug en kan er niet voor iedere inwoner persoonlijk zijn of ieder individueel probleem oplossen. We zijn ook mondiger geworden. Willen op 65 jarige leeftijd niet meer opgeborgen worden in een bejaardenhuis, maar zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Mensen met een beperking willen weer meer zelfstandigheid en grip op eigen leven en niet achter muren of in de bossen verstopt te worden.

We dienen elkaar weer meer aandacht te geven, elkaar te helpen waar dat nodig en mogelijk is. Zonder dat professionele zorg verdwijnt maar die pas ingezet wordt als het echt niet meer anders kan. Dit betekent een groot beroep op mantelzorgers, vrijwilligers en burgers in het algemeen. Dat betekent samen leven, samen delen en meer verantwoordelijkheid voor elkaar.

De eerste editie van de Berghse Tafel is een feestelijke. Er worden workshops gegeven en er is vermaak. Ook wordt er uitgebreid uitleg gegeven over de werkwijze van de Berghse Tafel. En wie weet wordt de eerst match wel gemaakt.

www.berghsleven.nl