• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Rita van Dijk krijgt vrijdag maagverkleining in ziekenhuis Arnhem

Vrijdag is het zover. Dan krijgt Rita van Dijk in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem een maagverkleining. Op Mooi Berghem beschreef ze al dat het een lange weg is en dat ze hoopt nu een gezonder leven te krijgen. Donderdag 17 december wordt ze opgenomen. Dan onderzoeken de artsen de belangrijke organen en spreken ze de operatie door. Vrijdag volgt de operatie. Daarna blijft ze nog twee dagen in het ziekenhuis voor nazorg. “Een half jaar na de operatie is mijn maag nog maar net zo groot als een mandarijn, en dat moet zo blijven”.

Wat houdt de operatie bij Rita in?

Op de foto "maagdarmkanaal" is de maag en de dunne darm  te zien met opnames voedingsstoffen. Na de "gastric bypass-operatie" is de maag verkleind en wordt een stukje dunne darm overgeslagen. Dit betekent verminderde opname voedingsstoffen.

ritaplaatjemaagverkleining01

ritaplaatjemaagverkleining02

Na de operatie:

De eerste twee weken eet ze vloeibaar voedsel, zo’n 150 milliliter per keer. Als alles goed gaat, wordt het eten daarna gepureerd. Na een tijdje eet ze zes keer per dag kleine hoeveelheden. Per keer is een cracker of een half glas melk of yoghurt al voldoende. “Als ik teveel eet, wordt de mandarijn weer een sinaasappel en ben ik na een jaar weer terug bij af”.

Deze manier van eten moet ze voor de rest van haar leven volhouden. “Dat heb ik graag over voor een gezonder leven”, zegt ze lachend, maar dat zal niet meevallen. Ze is altijd gewend geweest om samen met Alwin van Dijk de Berchplaets draaiend te houden, met de bijbehorende onregelmatige etenstijden. Die tijd is nu voorbij!

Het is moedig van Rita om deze operatie te ondergaan. Een moeilijke beslissing waar je je leven lang mee bezig bent. Mooiberghem wenst haar heel veel succes en beterschap toe, op naar een gezonder leven!

Heb jij tips nodig?

Ben jij ook aan het sukkelen met je gewicht, eetgewoontes en wil je weten wat gezonde voeding voor jou kan betekenen? Misschien kan diëtiste Anna jou helpen of tips geven?

Anna Hecheltjen, diëtiste in Berghem en Oss, 06-33091283

Lekker eten en koken: www.facebook.com/AnnaVegetarischKoken
Handige tips en nieuwtjes: www.facebook.com/AleidGielisVoedingsadvies
Info over de diëtistenpraktijk: www.aleidgielisvoedingsadvies.nl

anna artikel