• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Rita van Dijk: “Er is geen andere weg dan een maagoperatie”

Rita van Dijk krijgt op vrijdag 18 december een gastric bypass, in de volksmond een maagverkleining. Een spannende en lange weg. “Ik doe het niet om tante Sidonia te worden”, vertelt zij. “Ik word steeds zwaarder en door mijn suikerziekte kan ik alleen maar afvallen met een operatie”. Daarom heeft zij, samen met haar internist, om gezondheidsredenen besloten tot de operatie. In het artikel van 16 november “Rita gaat voor tante Sidonia” heeft ze hier al uitvoerig

over verteld.

Die gesprekken vinden plaats in een obesitascentrum in Velp. “Ik heb veel aan die groep gehad en zit er nog zeven jaar aan vast. Na de operatie zien we elkaar in het eerste jaar om de drie weken en daarna jaarlijks”. De lotgenoten houden elkaar op de hoogte via een groeps-WhatsApp.

Groene brief
In augustus heeft ze de groene brief (een positieve uitslag voor de operatie) ontvangen. “Ik was blij met die brief. Nu kan ik er eindelijk voor gaan. Ik hoop dat ik er een betere levenswijze door krijg!”.

In ziekenhuis Rijnstate in Arnhem zijn de gesprekken met de internist en een narcotiseur geweest. De bloedwaardes en hart zijn weer gecontroleerd. Ze krijgt een grote dosis vitamines toegediend waaronder B12 en vitamine D die ze levenslang moet gebruiken. Door de operatie kan ze namelijk slechts kleine hoeveelheden eten. Daardoor krijgt ze niet alle vitamines en mineralen binnen die nodig zijn. Deze vitamines zijn cruciaal.

Was er geen andere oplossing dan een operatie? “Ik ben diabeet en mag niet zomaar diëten gaan volgen of bijvoorbeeld gaan sporten en shakes gebruiken”. Op dit moment is er geen andere weg. “In mijn omgeving zijn er ook mensen flink afgevallen zonder al dit gedoe. Daar heb ik ook erg veel respect voor”.

Het is een lang traject voor en na de operatie. Vrijdag 18 december is het zover, de spannende en ingrijpende operatie. Ze hoopt op een prettiger leven nu ze in de bloei van haar leven is. Ze wil er alles uit halen wat erin zit!

Sukkelen?

Ben jij ook aan het sukkelen met je gewicht, eetgewoontes en wil je weten wat gezonde voeding voor jou kan betekenen? Misschien kan diëtiste Anna jou helpen of tips geven?

Anna Hecheltjen, diëtiste in Berghem en Oss, 06-33091283

Lekker eten en koken: www.facebook.com/AnnaVegetarischKoken
Handige tips en nieuwtjes: www.facebook.com/AleidGielisVoedingsadvies
Info over de diëtistenpraktijk: www.aleidgielisvoedingsadvies.nl

anna artikel