• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Open monumentendag op 10 september, ook Berghem doet mee met torenbezoek kerk!

Oss hoort bij de 50 grootste monumentgemeenten van Nederland. Tijdens de Open Monumentendagen op 10 september zijn er ruim 50 monumenten gratis te bezoeken. Mét leuke extra activiteiten, zoals rondleidingen, wandelingen met een gids, geocaching, een gezinsfietstocht, tentoonstellingen en live muziek. Ook Berghem doet weer mee! De Sint Willibrorduskerk, de toren en de

tuin zijn open voor het publiek. 

 

St.Willibrorduskerk en tuin

St. Willibrordusstraat 40 Berghem

Openingstijden

Zaterdag 9 en zondag 10 september van 11.00 tot 16.00 uur.

Activiteiten

  • Willibrorduskerk Op beide dagen om 14.00 uur kan de kerk bekeken worden met deskundige toelichting van kapelaan W. Renders.

Buiten de gebedsdiensten is er de mogelijkheid om het interieur van de kerk te bezichtigen. Deze is rijk aan symboliek. Er zijn vrijwilligers en toelichting  aanwezig die u wegwijs kunnen maken als u vragen heeft.

Over het monument

De rooms-katholieke kerk St. Willibrordus is heel bijzonder: het is deels een vrij nieuw en deels een eeuwenoud gebouw. In 1848 moest het middeleeuwse kerkgebouw wijken voor een  neogotische kerk, maar de oude toren mocht blijven staan. Dit nieuwe kerkgebouw werd in 1895 door een brand na een blikseminslag verwoest, dus er moest weer een nieuwe kerk gebouwd worden. Dit werd de huidige kerk:  een neogotische kruisbaseliek uit 1900 naar ontwerp van architect Van Aalst. De kerk werd gebouwd  tegen de westzijde van de middeleeuwse toren, die de brand overleefd had. Deze toren werd verhoogd met een klokkenverdieping en bekroond met een nieuwe spits. Het kerkgebouw bezit een van de best bewaarde neogotische  kerkinterieurs in de provincie. De zandstenen altaren staan nog op hun plaats, de biechtstoelen op hun sokkels. Het kerkgebouw en de toren zijn allebei een rijksmonument.

De pastorietuin.

Het park is het hele jaar geopend van zonsopgang tot zonsondergang. In de huidige tuin staan nog bomen die bij de bouw van de pastorie in 1903 geplant zijn.  Dit park is in 2010 tot stand gekomen om het middelpunt van Berghem te worden.