• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Aan de keukentafel bij Bets Vos-Megens in het Tuureind Berghem

Via het artikel aan de keukentafel van Ruud van der Ven, het volgende gesprek. Natuurlijk ben ik niet zo veelzijdig als ons aller burgemeester Wobine Buijs maar toch graag wat aandacht voor mijn gesprek.
Bets Vos-Megens wil graag het comité zieken en gehandicapten van Berghem onder uw aandacht brengen.

‘Comité zieken en gehandicapten’ – opgericht op 1 juni 1971 - is voortgekomen uit het vroegere `Herwonnen levenskracht`. Bij sommige ouderen nog zeker bekend van het kwartje dat heel vroeger door de vele vrijwilligers opgehaald werd bij de vele gezinnen van Berghem. Bets werd op een zeker moment gebeld door Mies den Brok om een keer naar de vergadering te komen bij Jan Keijzers in de hei. Zonder verplichting/vrijblijvend, werd erbij gezegd.

Dat moet geweest zijn in 1968. Vanaf die tijd ben is Bets aan het comité zieken en gehandicapten verbonden. Er werd destijds maar een keer per jaar bij de familie Keizers vergaderd. Daar was het fijn ouderwets vertoeven. Zijn vrouw Marie zorgde voor de koffie met een lekkere koek maar ook de hapjes ontbraken er niet. Er werd dan voor de ziekendag vergaderd, de kerstactie en niet te vergeten over de bekende fruitschalen. Om de vier weken ging Bets samen met Harrie Mulders de zieken in het ziekenhuis bezoeken. We kregen in die tijd alle medewerking van de receptie van het ziekenhuis die vaak al een lijstje hadden klaarliggen met wie er op dat moment in het ziekenhuis opgenomen waren. Toen het voor Harrie Mulders te veel werd door zijn ziekte ging ik verder met Willie Megens voor het ziekenhuisbezoek om de drie weken.

betsie

In de loop der jaren werd het steeds moeilijker om van inwoners uit Berghem die in het ziekenhuis opgenomen waren hun namen door te krijgen. Dit vanwege de wet op de privacy waardoor deze namen niet meer vrijgegeven mochten worden. Vanwege de hygiëne mochten we geen fruitschalen in het ziekenhuis meer bezorgen.

Er moest hiervoor een oplossing komen waarop het comité besloot om de fruitschalen dan maar bij de zieke mensen thuis te bezorgen, wat tot op de dag van vandaag nog steeds gebeurt. Heden ten dage - ondanks corona - bezorgen we nog steeds fruitschalen.

We hebben nu onze wijken verdeeld. Bets bezorgd in het Tuureind waar ze zelf woont. Bets begint vanwege haar leeftijd ook wat kleine mankementen te krijgen. Maar haar kinderen en kleinkinderen zijn altijd bereid om te helpen. Bets heeft op 25 september 2010 een zeer verdiende oorkonde gekregen en werd zelfs benoemd tot erelid van het comité. Bets hoopt dat ze de gezondheid en kracht krijgt om nog in lengte van jaren deze mooie baan te mogen volbrengen. Ze heeft zich al die jaren met hart en ziel ingezet voor de zieken van Berghem. Niet alleen voor Bets wordt het wat moeilijker, ook de andere leden worden een dagje ouder.

Daarom bij deze een vriendelijke oproep!
Op dit moment heeft het comité een te kort aan een aantal vrijwilligers. Wie wil het team komen versterken. Iedereen die een bijdrage hierin wil leveren is welkom en kan zich aanmelden bij Piet van Hoogstraten, Boterbloem 36 Berghem. Piet is te bereiken via telefoon: 0412 402490 of 06 52591341.
De inkomsten van Zieken en Gehandicapten bestaan uit collectes op feesten en partijen. Maar omdat er de laatste jaren te weinig te feesten is, zijn wij ook afhankelijk van giften verkregen bij bijvoorbeeld uitvaarten, waar collectebussen door het comité worden geplaatst. Er worden door die inkomsten ook bij iedere kerst ruim tweehonderd kerstpakketten bezorgd.
Fruitschalen worden het hele jaar door bezorgd aan zieken en gehandicapten mensen in Berghem.

Als u een feest of partij heeft waarbij wij mogen collecteren kunt u ook daarvoor contact opnemen met Gerrit Bimbergen Parlevlietstraat 4 Berghem. Gerrit is te bereiken via telefoon 0412 402445.
U kunt ook desgewenst een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij hebben ook een eigen website: Comité Zieken en Gehandicapten. Natuurlijk kunt u ook met Bets contact opnemen telefoon: 0412 401365 of 06 16481423.

Bets ik heb een leuk en aangenaam gesprek met je gehad over het vele goede werk wat jij en de anderen voor het comité Zieken en Gehandicapten doen. Ook hoop ik dat na deze publicatie/oproep van dit verhaal, dat er vrijwilligers zijn die zich voor dit mooie doel willen aanmelden.

Copyright: Ruud van der Ven.