• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Theatergroep BLUV speelt oorlogsvoorstelling in Kamp Vught en openluchttheater Hoessenbosch

Theatergroep BLUV speelt in september de reprise van de indrukwekkende voorstelling Oorlogstuig. De première vindt plaats bij Nationaal Monument Kamp Vught. Een bijzondere locatie, omdat Roosje Glaser -de hoofdpersoon van het waargebeurde verhaal- daar daadwerkelijk gevangen zat tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Osse Linda van Doorn en Dolinda Vissers spelen in de voorstelling, die geregisseerd wordt door oud-Lithenaar Harold Schraven.

TG BLUV is als rondreizend theatergezelschap een samenwerking aangegaan met Hoessenbosch, wat betekent dat we daar elk jaar/seizoen vaste speler zullen zijn en ook hier en daar zullen bijdragen in andere programma onderdelen van Hoessenbosch.

Daarnaast start in het kader van de voorstelling Oorlogstuig op 1 september een mini expositie over Roosje Glaser in de bibliotheek in Oss. In oktober zal bovendien Paul Glaser (neef van Roosje en schrijver van het boek over haar leven in oorlogstijd) in oktober daar een lezing geven. Die exacte datum is nog niet bekend.

Na 16 voorstellingen in 2019 stond de reprise eigenlijk gepland voor mei 2020, rondom de viering van 75 jaar bevrijding. Helaas moest het uitgesteld worden, maar de spelers en regisseur Harold Schraven vonden dat het verhaal van Roosje Glaser zeker nog verteld moest worden. De groep is dan ook dolblij dat de reprise anderhalf jaar later eindelijk door kan gaan.
De première van Oorlogstuig is op 10 september bij Nationaal Monument Kamp Vught. Het buitenterrein van het museum vormt ook op 11 en 12 september het decor voor de voorstelling. Later doet het theatergezelschap Haarsteeg en Berghem aan (zie speellijst).

De voorstelling
De geëmancipeerde Joodse Roosje Glaser boekt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog succes als danslerares. Ze heeft verschillende dansscholen in Brabant. Maar dan wordt Roosje verraden. In verschillende concentratiekampen probeert ze te overleven door dansles te geven aan SS’ers. Oorlogstuig is een verhaal over liefde, klein geluk, moed en overleven in tijden van oorlog. Hoe Roosje de oorlog doorstond en zich in tijden van diepe ellende toch mens kon blijven voelen.
Met Theatergroep BLUV vertelt de Bossche regisseur Harold Schraven Roosjes verhaal in een intieme setting. Schraven: “We spelen dicht op het publiek, daarmee wordt het stuk indringend en intens. Ondanks dat we geen gebruik maken van tanks en ander grof geschut, wordt het een spektakel op de vierkante meter.” Kenmerkend voor TG BLUV is ook dit jaar weer het uitgebreide repertoire live muziek.

Reacties van het publiek na de voorstellingen in 2019
‘Heerlijke sfeer en goed oog voor detail’
‘In één woord klasse’
‘Briljant spel’
‘Tot op het bot doordringende muziek’

Speellijst
10 – 11 en 12 september Nationaal Monument Kamp Vught Vught
17 september Openluchttheater Hoessenbosch Berghem
24 en 25 september De Steeg Haarsteeg

Kaartverkoop
Kaarten | Theatergroep BLUV (myonline.store)