• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

'Heel Berghem bouwt', na 2 jaar gaan De Dûrzetters weer door!

Over een kleine 3 weken is zo ver, dan gaat voor de 39e keer de Verlichte Optocht van start met maar liefst 33 deelnemers! Dat was nog eventjes afwachten hoeveel deelnemers er mee zouden doen. Maar dit is een mooi aantal om een prachtige Verlichte Optocht neer te zetten. Mooi Berghem plaatste in 2019 en 2020 artikelen met de titel 'Heel Berghem bouwt' en die artikelen wil DE nieuws-site van Berghem weer doortrekken. Deze keer gaan we een kijkje nemen bij 1 van de oudste carnavalsverenigingen, CV De Dûrzetters!

Ze tikken bijna de 44 jaren aan! In 1980 deden ze voor de eerste keer mee. Natuurlijk met de 'dirigent' van de CV De Dûrzetters John Martens, Eric Gijsberts, Conny v.d. Bogaerd, Jelco van Tooren en Benno Ezerman. Ze hadden de smaak meteen te pakken en mochten in 1981 in de schuur van Cor en Mien v.d. Wetering bouwen. In 2005 verhuisden ze naar de loods waar ze nu inzitten van loonbedrijf Jos v.d. Wetering.

Ze bouwen in totaal zo'n 3 tot 4 maanden. Op doordeweekse dagen en op de zaterdag werken ze nu gemiddeld met zo'n 10 personen. Op het laatst zijn ze met veel meer mensen aanwezig om te plakken en te verven. Ook op de zondagen! Omgerekend zitten tusssen 3000-3500 uren in het bouwen van de carnavalswagen! Ze doen het allemaal wel voor een goed doel: de verlichte optocht in Berghem!

Na 2 jaar corona gaan De Dûrzetters weer door! Deze keer doen ze niet mee met grote wagens, maar 1 categorie lager 'Wagens Volwassenen'. In plaats van 3 wagens bouwen ze nu een carnavalswagen met 2 wagens. Ze 'concurreren' met o.a. cv Ut Lupt, C.V. Bettergônnie, C.V. Ut hiël ketswerrûk of C.V. 't Kûmt wel Goet. Ze merken wel dat de bouwkosten drastisch zijn gestegen. IJzer, verf, lijm en energie zijn wel verdubbeld! Dat hoesten ze allemaal op met de 31 leden, want sponsors hebben ze bijna niet. Maar ze hebben er nog steeds heel veel plezier in en bouwen weer een schitterende carnavalswagen!

Harold Mazen maakte een paar foto's waar weinig op te zien is. Hoe de carnavalswagen er uit komt te zien, kunnen jullie op zondag 19 februari bekijken. Dan vertrekt de Verlichte Optocht omstreeks 19 uur vanaf de hoek van Irenelaan/Burgemeester van Erpstraat! De prijsuitreiking is weer zoals vanouds in dorpshuis De Berchplaets, in de KnollenKroeg!

  •