Berghemnaren halen Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Berghem. (Archieffoto: Ad Megens)
Berghemnaren halen Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Berghem. (Archieffoto: Ad Megens)

Bevrijdingsloop Wageningen Berghem 4-5 mei

Event 982 keer gelezen

BERGHEM/WAGENINGEN | Sinds 1948 wordt het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren, van 4 naar 5 mei. Het vuur wordt ieder jaar om middernacht ceremonieel ontstoken op het 5 Mei plein voor Hotel De Wereld.

Na het ontsteken van het bevrijdingsvuur, wordt het vuur verspreid naar verschillende gemeenten in Nederland door o.a. gemeenten, lokale atletiek- en sportverenigingen, 4 en 5 mei-comités, Oranjeverenigingen en andere organisaties.

In de loop der jaren is de Nationale Bevrijdingsvuur estafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij ruim 2.000 sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen, Stad der Bevrijding, komen om het vuur op te halen. Met dit vuur wordt op 5 mei de vlam ontstoken in de eigen gemeente.

Ook dit jaar gaat Berghem tegen Kanker voor de 8e keer het bevrijdingsvuur ophalen in Wageningen; een evenement waaraan een grote groep wandelaars uit Berghem weer gaat deelnemen.

In de Nacht van 5 mei vertrekken we om 00.30 uur vanuit Wageningen en komen we rond  11.00 uur in Berghem aan bij het monument op de Wilhelminasingel. Daar wordt dan het bevrijdingsvuur ontstoken door de wandelaars en een vertegenwoordiger van de Gemeente.

Aanmelden is alleen mogelijk bij Huub van Hoogstraten:
h.vanhoogstraten@caiway.nl.

Stichting Berghem tegen Kanker is de organisator van deze bevrijdingsloop. Na afloop is er natuurlijk weer gelegenheid voor koffie en een broodje bij de Berchplaets. De kosten van busvervoer, overtocht pont, koffie en een broodje 25 Euro. Op 4 mei zal de bus rond 22.00 uur uit Berghem vertrekken om een lange wachttijd in Wageningen te vermijden. Bij aanmelding je volledige voornaam achternaam en emailadres vermelden. Bij betaling via de bank graag je volledige voornaam en achternaam vermelden. Inschrijven kan tot 1 april.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant