Wessel Timmers. (Foto: Jeffery Adu Boahen)
Wessel Timmers. (Foto: Jeffery Adu Boahen)

Ambitieuze Berghemse scheidsrechter: ‘Ik wil teams een fijne middag bezorgen’

Voetbal 1.667 keer gelezen

BERGHEM | Komt de beste amateurscheidsrechter van Nederland uit Berghem? Wessel Timmers (28) is onlangs gekozen tot beste KNVB-scheidsrechter van Noord-Brabant en is nog volop in de race voor ‘de hoofdprijs’.

door Leon Voskamp

Uit meer dan 19.000 stemmen is uit elke provincie één verenigingsscheidsrechter en één KNVB-scheidsrechter afgevaardigd naar de kwartfinaleronde. Verenigingsscheidsrechter Christiaan Nizzer, fluitend bij Vv Baronie in Breda en KNVB-scheidsrechter Wessel Timmers werden de winnaars in Noord-Brabant.
Afgelopen vrijdag vulde Timmers een vragenlijst en een motivatie in. Als hij bij de laatste zes zit, beoordeelt de vakjury (waaronder Bas Nijhuis) hem in een wedstrijd. Drie scheidsrechters per categorie gaan uiteindelijk door naar de finale op 7 januari tijdens de Dag van de FairPlay, op de KNVB Campus in Zeist. Zij worden aan een vragenvuur onderworpen door de jury.

Dat Timmers nog in de race is, noemt hij een mooi moment. “Ik had dit echt niet verwacht. Op mijn Facebook-pagina heb ik wel gezet dat mensen op me konden stemmen, maar alleen door die stemmen heb ik het niet gered. Het zal ook komen door de indruk die je als scheidsrechter achterlaat bij een vereniging.”
Voor de Berghemnaar startte het ‘scheidsrechtersavontuur’ op 16-jarige leeftijd. Hij werd door iemand binnen Berghem Sport gevraagd of hij interesse had om wedstrijden te gaan fluiten. “Ik was zeker niet de beste voetballer en het leek me wel leuk om te gaan doen. Ik heb een cursus gevolgd en ben iedere zaterdag bij de jeugd gaan fluiten. In het begin startte ik bij de D-jeugd, daar was nog wel sprake van een groot leeftijdsverschil. Maar toen ik regelmatig op zondag floot, stond ik op het veld met mannen die veel ouder waren. Ik was nerveus, want je wil dat alle spelers luisteren naar de scheidsrechter.”

Timmers was talentvol en in 2012 stapte hij over naar de KNVB. “Ik vond het leuk bij Berghem Sport, maar ik was benieuwd wat het fluiten me nog meer kon brengen. Ik ben onderaan begonnen, maar ik maakte telkens stappen. Op een gegeven moment kwam ik in de Eredivisie terecht, waar ik dus tussen de grootste voetbaltalenten van Nederland stond.”

Na twee jaar bij BVO’s maakte hij een nieuwe stap als arbiter. “Ik was welkom in het Talententraject van de KNVB, maar daarvoor moest ik wel starten op het laagste amateurniveau bij de senioren. Dat was even wennen, maar ik besloot ervoor te gaan. Een jaar later volgde promotie naar de derde klasse. Vanwege corona was er geen promotieregeling de vorige seizoenen, maar mijn doel is om volgend seizoen omhoog te gaan. Ik ben toe aan een nieuwe stap.”

Met zijn 28 jaar is hij de oudste in het Talententraject. Zijn droom om betaald voetbal te fluiten acht hij daarom niet heel realistisch. “Al weet je het nooit in de voetballerij. Maar als ik de Vierde of Derde Divisie haal, ben ik ook blij.”

Wat maakt het ‘scheidsrechtersvak’ nou zo leuk? “Het is niet de meest charmante hobby, dat besef ik me. Ik haal er echter veel voldoening uit. Het is mijn doel om een wedstrijd in goede banen te leiden. Ik doe het niet voor de complimenten, maar om de beide ploegen een leuke middag te bezorgen. Als dat lukt, kijk ik ook terug op een fijne wedstrijd. Het is daarnaast lekker om te sporten op een hoog niveau.” Veel clubs hebben moeite om scheidsrechters te vinden. Een pasklare oplossing heeft Timmers niet voor dat probleem, maar dat er iets moet gebeuren is duidelijk. “Bij veel verenigingen wordt er weinig gedaan om leden te enthousiasmeren om te gaan fluiten. Een berichtje op de website zetten is niet voldoende, daar komt zelden iemand op af. Vraag mensen zelf of ze het leuk vinden om te fluiten. Of laat senioren of de oudste jeugdleden verplicht een jeugdwedstrijd fluiten. Zo komen ze erachter wat er bij komt kijken als scheidsrechter en krijgen ze meer respect voor de leidsman. En als daar een paar leden tussen zitten die vaker willen fluiten, dan is dat mooi meegenomen.”

Een overzicht van alle genomineerde verenigings- en KNVB-scheidsrechters in Nederland vind je op: www.scheidsrechtervanhetjaar.nl/eindstand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant