Bekijk hier of de carnavalsoptocht in jouw gemeente doorgaat

1 januari 2022 om 14:36 • Aangepast 24 januari 2022 om 12:20
nl
Het zijn spannende weken voor liefhebbers van carnavalsoptochten en de bouwers van carnavalswagens: gaat de optocht in hun stad of dorp door? En in welke vorm? In het westen van de provincie hebben opnieuw een aantal gemeenten de knoop doorgehakt: in Steenbergen, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau zijn de optochten afgelast.

In bijna twintig gemeenten en dus nog veel meer plaatsen en dorpen zijn de carnavalsoptochten inmiddels afgelast. Het is niet verantwoord om in coronatijden een optocht te organiseren, is de meest gehoorde reden. Zo zegt de gemeente Alphen: "We begrijpen dat dit voor veel mensen een grote teleurstelling is, maar zien gezien de omstandigheden nu geen andere mogelijkheid dan de optocht af te blazen."

En er is behoefte aan duidelijkheid: er moet gewoon een knoop worden doorgehakt. Zo zegt Giscard van Tilburg van carnavalsvereniging 't Vosse 'ol: "We vinden het belangrijk om de bouwclubs, andere deelnemers, bezoekers, horeca en andere carnavalsverenigingen duidelijkheid te geven."

Grote steden
Roosendaal was de eerste gemeente waar de grote optocht werd afgelast. Vanwege de coronamaatregelen is het zo goed als onmogelijk om gezamenlijk een carnavalswagen te bouwen. De afgelastingen van onder meer Breda en Den Bosch volgden om die reden al snel.

In zo'n vijftien plaatsen in onze provincie zijn inmiddels de optochten afgelast. Onder meer bij de sfeervolle lichtjesoptochten in Berghem en Standdaarbuiten ging de stekker er al uit.

Verplaatsen
In vier plaatsen is ervoor gekozen om de optocht te verzetten naar een latere datum in het jaar:

  • In Made wordt de grote Mayse Optocht verplaatst van eind februari naar 21 mei.
  • De optocht van Oijen wordt nu gehouden op 28 mei.
  • Carnavalsvierders in Gilze kunnen op eerste pinksterdag 5 juni hun carnavalskloffie weer uit de kast halen.
  • Ook de grote optocht van Boemeldonck (Prinsenbeek) is op 5 juni.

In Prinsenbeek zijn zelfs de meeste carnavalsactiviteiten doorgeschoven naar het voorjaar.

Veel carnavalscomités kijken vermoedelijk uit naar de volgende coronapersconferentie van 14 januari voordat ze een beslissing over het doorgaan of aanpassen van de carnavalsoptocht nemen.

Klik op de plaatsnaam en je ziet of de optocht in jouw gemeente doorgaat. Onderstaand overzicht is zo compleet mogelijk. Hebben we iets over het hoofd gezien? Laat het ons weten!

Wachten op privacy instellingen...

Lees alles over carnaval op onze themapagina.

LEES OOK:

Optocht voor één keer in mei: 'Maar dat hoort toch echt met carnaval'

Spanning bij bouwclubs nu optocht na optocht wordt afgeblazen

Juist in deze coronatijd wil Omroep Brabant het gevoel van carnaval omarmen, vasthouden en koesteren. Ook dit jaar wordt carnaval bij Omroep Brabant een kleinfisjenie! Uiteraard doen we dat binnen de geldende coronamaatregelen. Omroep Brabant vraagt carnavalsvierders die meedoen aan onze activiteiten rekening te houden met die regels. Op die manier kunnen we er samen een mooi feestje van maken. Het mooiste dat is carnaval.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.