Gerard van Hout. (Foto: Hans van der Poel)
Gerard van Hout. (Foto: Hans van der Poel)

Gerard heeft nieuwe nier nodig: 'De tijd dringt'

Algemeen 1.811 keer gelezen

HERPEN/BERGHEM | “Ontelbare ziekenhuisbezoeken, altijd maar ziek zijn en een leven vol zorgen.” Zo beschrijft Gerard van Hout zijn leven met het syndroom van Alport. Vanwege deze erfelijke nierziekte zijn zijn nierfuncties hard achteruit gegaan. De Herpenaar zoekt daardoor een nierdonor. “Dan kan ik over een toekomst na gaan denken.”

door Leon Voskamp

De Herpenaar is 39 jaar getrouwd met Mia en werkt als conciërge op basisschool De Fonkeling in Berghem. Hij is een trotse opa van vijf kleinkinderen. Helaas hebben twee van zijn dochters en twee kleinkinderen ook de erfelijke nierziekte.
Al toen hij 2 jaar was, werd duidelijk dat Gerard een nierafwijking had. In alle daaropvolgende jaren is hij vaak in het ziekenhuis geweest. Daarnaast zijn andere klachten ontstaan, zoals gehoorverlies en een oogafwijking. Zijn nieren hebben hele harde klappen gehad, de functies variëren momenteel van 11 tot ongeveer 20%. “Ik ben al vele jaren onder begeleiding van het RadboudUMC en heb gevraagd wat ik het beste kon doen. Ik kreeg het advies mee om er zoveel mogelijk bekendheid aan te geven en dan te hopen dat er een levende donor zich komt melden. Het is niet makkelijk om een emotioneel verhaal op Facebook te zetten of in de krant te komen, ik vind het namelijk heel moeilijk om dit te delen en te vragen. Maar het is niet anders en ik moet actie ondernemen.”

‘Overlevingsmiddel’
Vanwege zijn ziekte heeft Van Hout dringend een nierdonor nodig. Wat als er geen donor komt? “Helaas komt de dag steeds dichterbij dat mijn nieren niet meer zullen werken. De prognose is dat, bij geen oplossing, ik tussen nu en 2 jaar dagelijks uren zal moeten dialyseren. Dat is een overlevingsmiddel en heeft een enorme impact op je leven.”

Match
Het is lastig om een verwachting uit te spreken, maar de Herpenaar heeft vertrouwen in de goede afloop. “Het zou geweldig zijn als iemand mij wil helpen en ‘zo gek is’ om een nier af te staan. Ik kan dan nog jaren functioneren zoals ik nu leef. Mijn vrouw had het graag gedaan, maar is vanwege diabetes niet geschikt. Het is niet zo dat ik op straat aan mensen kan gaan vragen of ze een nier willen doneren. Ze zullen me voor gek verklaren. Maar ik hoop heel erg dat er iemand mijn verhaal leest en wil helpen. Dat kan uiteraard ook op anonieme basis. Het is geen beslissing die je zomaar neemt en er volgen daarna vele onderzoeken. Want je kunt wel een nier af willen staan, het moet ook bijvoorbeeld van dezelfde bloedgroep zijn en lichamelijk moet je helemaal in orde zijn. Voordat het een match is, ben je maanden verder.” Met een donornier van een levend persoon kan hij er weer 20/25 jaar met die nier tegenaan. Met dialyseren is dat een stuk minder lang en als hij een nier krijgt van een overleden persoon, nog minder. “De tijd begint te dringen, dus ik hoop dat u mijn verhaal wil delen.”

Meer informatie
Gerard van Hout is bereikbaar via telefoonnummer (06) 30 25 51 44 of mail naar gerardvhout@gmail.com. Kijk voor meer informatie op
www.transplantatiestichting.nl en www.nierstichting.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant