De grijze en groene container.
De grijze en groene container.

Nieuwe aanpak huishoudelijk afval in gemeente Oss

Algemeen 16.384 keer gelezen

OSS | Het Osse college van B&W heeft het plan van de nieuwe aanpak van huishoudelijk afval klaar. De gemeenteraad beslist in september over het plan.

De gemeente Oss wil het huishoudelijk afval verminderen, een rijksdoelstelling. Maar tevens blijkt de afvalinzameling niet langer kostendekkend te zijn. Met de nieuwe afvalaanpak wordt gelet op de kosten, milieuresultaat en het serviceniveau.

Maatregelen
Er worden vanaf januari 2021 diverse maatregelen genomen. Zo wordt om de drie weken het restafval ingezameld met een 140 liter minicontainer. Huishoudens met zes of meer personen op één adres krijgen een 240 liter restafvalcontainer. Iedere twee weken worden plastic verpakkingen, blik en drinkpakken opgehaald. Ook iedere twee weken het GFT-afval, waarbij inwoners kunnen kiezen uit een container van 140 en 240 liter. Er komen extra en goed bereikbare inzamelcontainers voor incontinentiemateriaal en luiers. Bewoners bij hoogbouw mogen maximaal twee keer per week (tien keer per maand) restafval in de ondergrondse container gooien. Bij hoogbouwlocaties wordt een pilot ingesteld waarbij het GFT-afval gescheiden kan worden. Bij succes krijgt dit een vervolg in alle hoogbouw.

Kosten omhoog
De afvalstoffenheffing gaat zo'n 10 euro omhoog. De extra kosten bedragen per huishouden zo'n 40 euro.

Afval scheiden loont
Per 1 januari 2022 volgt een extra stap. Dat wordt een systeem ingevoerd dat recht doet aan het principe 'afval scheiden loont'. Degene die meer afval heeft, moet meer betalen.

Duurzaamheidsplein
Lees hier over de plannen voor het Duurzaamheidsplein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant