DNA-matches in onderzoek rond Operatie Alfa

Tijdens een zogeheten pro-formazitting kwam het Openbaar Ministerie donderdag met nieuwe, harde feiten in het grote onderzoek rond Operatie Alfa. Zo zijn uit sporenonderzoek door het NFI meerdere DNA-matches naar voren gekomen, die de verdenkingen richting leden van de organisatie alleen maar groter hebben gemaakt. De feiten verstevigen volgens de officieren van justitie de conclusie dat leden van de organisatie met grote vanzelfsprekendheid en intensiteit ernstige misdrijven pleegden: “Het gebrek aan maatschappelijk normbesef komt hierdoor nog prominenter naar voren.”

Op het woonwagenkamp aan de Hoogheuvelstraat in Oss werden in november 2019 flinke hoeveelheden geld, drugs en wapens gevonden. Specialisten van Defensie vonden in een bosgebied bij het kamp meerdere verborgen ruimtes in de grond. In die ruimtes werden grote hoeveelheden drugs en een arsenaal aan zware wapens gevonden, waaronder acht kalasjnikovs. Tijdens de doorzoeking werd ook een grote hoeveelheid munitie gevonden, net als meerdere patroonhouders.

DNA-matches

Op patroonmagazijnen, afkomstig uit een van de ondergrondse ruimtes, is een DNA-spoor aangetroffen dat matcht met het DNA-profiel van de man die het OM beschouwt als leider van deze criminele organisatie, Martien R. Het onderzoek in de ondergrondse ruimtes leidde tot meer matches in de criminele familie: “Op een pistool en een patroonmagazijn werd een DNA-spoor aangetroffen dat matcht met het DNA-profiel van zijn zoon. En ook op een geluidsdemper werd een DNA-spoor aangetroffen. Het matcht met het DNA-profiel van de 57-jarige verdachte uit Berghem.

Dubbele wand

Deze man uit Berghem verklaarde in een verhoor dat hij in november een Mercedes Sprinter vanaf het kamp aan de Hoogheuvelstraat naar de Scheldestraat reed. Dit deed hij op verzoek van Martien, zo verklaarde hij. Bij de doorzoeking van de bus werden op 21 november 2019 achter een dubbele wand diverse vuurwapens, waaronder mitrailleurs, gevonden. De officier van justitie daarover: “De link tussen die aangetroffen wapens en Martien R. wordt verder versterkt door een match tussen een DNA-spoor op één van deze vuurwapens en zijn DNA-profiel”. Het gaat hierbij overigens om een mengprofiel, waarbij sprake is van nóg een match: namelijk met het DNA-profiel van zijn broer uit Oss. Ook deze broer kan dus aan deze wapenvondst worden gelinkt.

Meer matches

Op 15 maart 2019 werd een geïmporteerde container gecontroleerd door de Belgische politie. Naast schroot, vond de politie 315 kilo cocaïne. De drugs werden in beslag genomen. Uit afgeluisterde gesprekken bleek dat de organisatie dacht dat de container mogelijk apart was gezet, terwijl de cocaïne er nog in zat. Na enkele voorverkenningen werd de container in België gestolen door de criminele organisatie. En dat niet alleen: er werd ook een Belgische vrachtwagen weggenomen om de container naar Oss te vervoeren. Ook deze vrachtwagen werd uitgebreid forensisch onderzocht: “Op een drinkflesje en een pet in de cabine, de pook én het stuur van de vrachtwagen werden sporen aangetroffen die overeenkomen met het DNA-profiel van een kopstuk van de organisatie, de 56-jarige man uit Oss. Wij denken dat hij degene is die die de Belgische vrachtwagen, mét de container schroot, naar Nederland reed”, zo vertelde de officier van justitie tijdens de zitting.