EHBO-verenigingen zoeken nieuwe leden. (Foto: EHBO Nederland)
EHBO-verenigingen zoeken nieuwe leden. (Foto: EHBO Nederland)

'Je kunt als EHBO'er het leven van iemand redden'

Algemeen 555 keer gelezen

BERGHEM | De EHBO-verenigingen van Berghem, Lith, Megen, Schaijk/Reek en Geffen steken de koppen bij elkaar. Ze starten in rayonverband een EHBO-cursus die op dinsdag 10 september van start gaat in Zalencentrum De Merx in Berghem. Voorzitter Ans van der Burgt benadrukt hoe belangrijk het is dat mensen weten hoe ze moeten handelen in bepaalde situaties. "Het is toch geweldig om iemand te kunnen helpen?"

door Leon Voskamp

De Berghemse merkt dat de populariteit voor EHBO-verenigingen terugloopt. In Berghem gaat het met 59 leden goed, maar in andere plaatsen zijn er serieuze problemen. "Dat is erg vervelend. Stel dat er een noodsituatie is, dan wil je toch helpen? Je kunt zelfs een leven redden. Maar EHBO'ers zijn ook onmisbaar bij evenementen. Evenementen krijgen echter alleen een vergunning als er EHBO-inzet is. Bij te weinig vrijwilligers moeten er strepen door activiteiten worden gezet. Dat wil toch niemand?"

Ervaring
De reden van het teruglopende aantal leden bij EHBO-verenigingen? Van der Burgt: "Dat heeft onder andere te maken met de BHV'ers binnen bedrijven. Veel collega's denken vervolgens dat ze geen EHBO-diploma hoeven te halen, omdat een ander het wel oplost." Ze is kritisch op de BHV-opleidingen. "Eén keer pfkrer jaar een opfriscursus is veel te weinig. Oefening baart kunst. Tijdens een EHBO-cursus krijg je in tien tot twaalf weken allerlei informatie over het menselijk lichaam en hoe je moet handelen. Je leert ook om in alle gevallen zelf rustig te blijven en ervoor te zorgen dat er geen gevaar voor het slachtoffer is, maar ook niet voor jezelf. Na je diploma kun je via een vereniging ervaring opdoen. Vergelijk het met een rijbewijs. Na je examen ga je het rijden pas echt leren in de praktijk."

Belangrijk
De cursus omvat de basiskennis van de eerste hulp door reanimatie en de bediening van de AED. De kosten zijn 225 euro. In veel gevallen zijn de kosten voor deze cursus te declareren bij de ziektekostenverzekering. "Financieel is er dus geen drempel. We kiezen er ook bewust voor dat onze leden geen contributie betalen. Ze zijn er voor de samenleving en dat is erg belangrijk. Omdat we als vereniging tegen flink wat kosten aanlopen, gaan we wel jaarlijks langs de deuren met de collectebus. Gelukkig halen we daar een mooi bedrag mee op."

Evenementen
Na het halen van een EHBO-diploma kun je lid van een vereniging worden. Je wordt dan regelmatig ingezet bij evenementen. "Als ik alleen naar Berghem kijk, daar wordt ontzettend veel georganiseerd. Een ervaren EHBO'er wordt aan een nieuwe vrijwilliger gekoppeld. We kijken ook naar de voorkeur van de vrijwilligers. Als je bijvoorbeeld sportliefhebber bent, kun je kiezen voor een sportevenement. Daardoor merken we dat het enthousiasme van de EHBO'ers alleen maar toeneemt."

Interesse?
Aanmelden voor de EHBO-cursus kan via Ans van der Burgt, telefoonnummer (06) 12 87 55 59 of stuur een e-mail naar ansvanderburgt@caiway.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant