V.l.n.r. Angelique de Haas, Pierre Pepers, Barbara van Kampen en Johan Pashouwers.
V.l.n.r. Angelique de Haas, Pierre Pepers, Barbara van Kampen en Johan Pashouwers.

Experts helpen samen starters aan een woning

Wonen 2.868 keer gelezen

OSS | Wat oorspronkelijk startte als een sparsessie over de mogelijkheden voor mantelzorg in het eigen huis, leidt nu tot een laagdrempelige informatieavond voor starters op de woningmarkt. Tijdens Café Iedereen Goed Voorbereid staat een team bestaande uit een notaris, financieel adviseur en makelaar klaar om al je vragen te beantwoorden. 

“We spraken met elkaar over wat er speelt op onze kantoren en in het land. We vonden dat we wel wat vaker bij elkaar over de schutting kunnen kijken en onze krachten kunnen bundelen om mensen goed te helpen”, vertelt notaris Barbara van Kampen. De groep die momenteel hun hulp het beste kan gebruiken zijn de starters. Financieel adviseur Johan Pashouwers: “Er heerst een negatief sentiment onder hen vanwege de hoge rente en dure woningen, maar er is meer mogelijk dan je denkt.” Van Kampen vult aan: “De positie van starters springt meteen in het oog. Mensen zijn wanhopig, dus laten we hun vragen eerst beantwoorden.”

Zij sloegen de handen ineen met financieel adviseur Pierre Pepers en makelaar Angelique de Haas om het kennisplatform Iedereen Goed Voorbereid op te zetten. Samen willen zij mensen laagdrempelig en vrijblijvend informeren over de woningmarkt met speciale aandacht voor de starters. “De startersmarkt is momenteel de markt waar de meeste vragen heersen”, aldus Pepers. “Daarom hebben we besloten om dit onderwerp als eerste op de agenda te zetten. Maar ook andere onderwerpen als ‘senioren’ en ‘verduurzamen’ komen aan de beurt.”

Pashouwers en Pepers kunnen bijvoorbeeld helpen een beeld te krijgen van wat jouw financiële mogelijkheden zijn, waaronder een hypotheek. Hoewel er vaak vanuit wordt gegaan dat een koophuis buiten bereik is, is er volgens hen vaak meer mogelijk dan je denkt. Pepers: “Ouders denken bijvoorbeeld vaak niet aan de mogelijkheden om hun kinderen financieel te ondersteunen.”

De notaris helpt bij de overdracht van de woning. De notaris kan bijvoorbeeld ook van dienst zijn bij overeenkomsten tussen de aankopende partners of tussen ouders en hun kopende kinderen. Van Kampen: “Wij kijken mee hoe je de aankoop gaat financieren. Wordt er bijvoorbeeld spaargeld ingebracht of krijg je een schenking? En wat gebeurt er als je na de aankoop uit elkaar gaat of er sprake is van een overlijden? We willen graag dat mensen daar van tevoren over nadenken.”

Tot slot kan de makelaar natuurlijk helpen met het zoeken naar een huis. Als je je aanmeldt bij een makelaar ben je vaak eerder op de hoogte van een nieuw huis op de markt dan via Funda. Soms komt een huis niet eens op Funda, dus via een makelaar maak je meer kans.

Op 26 oktober ben je van 19.00 tot 22.00 uur welkom bij de inloopavond in Café Roots in Berghem. “Loop gewoon binnen, dan wordt je ingedeeld en krijg je met iedere specialist gesprekstijd om jouw persoonlijke vragen te stellen”, legt Pashouwers uit. “Mocht het nodig zijn, dan kunnen we daarna altijd nog een afspraak plannen.” Pepers besluit: “Dus laat je informeren zodat je je goed kan voorbereiden en weet wat de mogelijkheden zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant