• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Hoessenbosch brengt dit weekend intieme theaterwandeling over keuzes in tijden van oorlog

Wat zijn de gevolgen van een foute beslissing? En wanneer is iets eigenlijk ‘fout’? Vragen die centraal staan in theaterwandeling Verkeerde Afslag, te zien op 28, 29 en 30 september bij openluchttheater Hoessenbosch. Naar schatting twintig tot vijfentwintigduizend Nederlandse jongens meldden zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan bij de Waffen-SS. Meestal door hang naar avontuur, soms ook gedreven door politieke idealen. Of ze werden erin geluisd. Met mooie praatjes over sport en de belofte een stuk landbouwgrond te krijgen.

Ook Hendrik uit Berghem sloot zich aan. Waarom? Hij heeft het achteraf niet kunnen vertellen, want hij sneuvelde in 1943 -22 jaar oud- tijdens een veldslag in Oekraïne.

Jarenlang wierp dit alles een smet op zijn directe familie. Totdat zijn jongste broer en een paar neven en een nicht in Oekraïne op zoek gingen. Van deze zoektocht is door filmmaker Frank van Osch een tv-documentaire gemaakt, onder meer uitgezonden door Omroep Brabant en TV Berghem.

En nu is er een theaterwandeling, geschreven door Sjef Smid en geregisseerd door Marieke Moors. ,,Na het succes van ‘Saldaote’ het wandeltheater waarover nog steeds gepraat wordt, hield me het verhaal van de familie Hoeks steeds bezig: Een Berghemse jongen die de verkeerde afslag nam en door zijn familie jarenlang is doodgezwegen. En dat jaren later zijn directe familie op zoek is gegaan naar zijn graf in Oekraïne: Een mooi gegeven voor een nieuwe theaterwandeling.”
Moors zocht contact met Leo Hoeks en deze kon zich in de plannen wel vinden. Ook andere familieleden zijn op de hoogte gesteld en een aantal van hen levert dan ook een fysieke bijdrage aan deze bijzondere productie.

Saldaote en De Zwarte Ruiter
Eerder maakten Moors en Smid ‘De Zwarte Ruiter’ (2009) en ‘Saldaote’ (2012), ook vormen van wandeltheater vanuit regionale gebeurtenissen. Toch belooft Verkeerde Afslag heel anders te worden. Moors: ,,Dit is veel intiemer, kleiner. Een bewuste keuze vanwege het gevoelige onderwerp.”
Verkeerde Afslag speelt zich af in de bossen rondom openluchttheater Hoessenbosch en bestaat uit drie verschillende wandelingen, die tegelijkertijd starten. In elke wandeling wordt door één van de generaties (oudste, middelste of jongste) teruggekeken op de keuze van Hendrik en de gevolgen daarvan. Je maakt dus als toeschouwer maar één wandeling mee, je maakt een keuze. “Wie wil zou in feite dus iedere dag een andere wandeling kunnen kiezen”, aldus Moors. Waarom ook de generatie van nu een rol speelt? ,,Het moment van ‘een verkeerde afslag nemen’ is nog steeds erg actueel.”

Na de wandelingen volgt het tweede deel van de voorstelling in openluchttheater Hoessenbosch. Hier gaan we op zoek naar de motieven van Hendrik om te kiezen voor de Waffen SS. Dit deel van de voorstelling is ook toegankelijk voor mindervaliden. Voor hen is er dan ook een gereduceerd tarief.
Vanwege het intieme karakter van ‘Verkeerde afslag’ zal er per keer slechts toegang zijn voor maximaal honderd toeschouwers. Online reserveren is vanwege de capaciteit noodzakelijk. Dat kan via www.hoessenbosch.nl/kaartjes.

Voorstellingsdata:
Donderdag 28 september, 20.00 uur
Vrijdag 29 september, 20.00 uur
Zaterdag 30 september, 20.00 uur