• fijnevakantie2019
  • toplente04
  • toplente02
  • 2017lente02
  • mooi1503
  • mooiberghemjeudesboules
  • zonondergang03

Dorpsraad Berghem schrijft haarscherp advies naar college inzake plannen Windmolenpark

Dat Dorpsraad Berghem heel veel tijd heeft gestoken in de plannen voor Windmolenpark Elzenburg de Geer moge duidelijk zijn. Diverse bijeenkomsten met omliggende bewoners en geinteresseerden in het windmolenpark trokken reeds vele bezoekers uit Berghem en omgeving. En enkele aanliggende bewoners begonnen zelfs een heus actiecomitie tegen de komst van een windmolenpark. Nu, enkele maanden later lijken 'de plannen' toch niet zo helder als dat ze doen voorkomen. Daarom schreef de dorpsraad een aanvullend advies naar het college met betrekking tot de bouw van een windpark ten noorden van Elzenburg de Geer

Geacht college,

Naar aanleiding van alle bijeenkomsten van de klankbordgroep Windmolenpark van Elzenburg de Geer heeft de dorpsraad Berghem besloten een aanvullend algemeen advies te schrijven. Dit advies heeft dus niet alleen betrekking op de mogelijkheid om advies te geven over een raadsvoorstel met betrekking tot de participatie, of een ander deeltraject met betrekking tot de mogelijke bouw van een Windmolenpark, maar zal breder ingaan op het totale proces en onderwerpen waarover de Dorpsraad Berghem vindt dat niet lichtzinnig een beslissing dient te worden genomen door de gemeenteraadsleden.

De dorpsraad Berghem realiseert zich terdege dat de gemeenteraadsleden geheel zelfstandig een standpunt kunnen en mogen innemen. Wij zijn echter anderhalf jaar met vier dorpsraadsleden intensief bezig met de mogelijke komst van het Windmolenpark. Dit betekent dat we meer dan 1000 pagina’s hebben doorgelezen. Dit is ten eerste een intensieve klus geweest en is dat nog steeds. De dorpsraad Berghem vraagt zich af of het zinvol is om eerst allerlei tussenadviezen te geven zolang onduidelijk is op welke wijze er nu wel of niet wordt gekozen voor de plaatsing van een windmolenpark.

Zijn de kaders duidelijk gesteld en zijn alle voordelen ook goed in kaart gebracht? Weten de gemeenteraadsleden hoe het omgevingsfonds werkt en hoe is de verdeling van inkomsten van de windmolens voor de inwoners van de gemeente Oss? Krijgen inwoners op het verste zuidoostelijke of zuidwestelijke deel van de gemeente ook een vergoeding of is dat alleen bestemd voor de inwoners die ook daadwerkelijk last ondervinden van de windmolens? Is door de gemeenteraad nog te verantwoorden dat de plek waarvoor mogelijk wordt gekozen is bepaald op oude voorschriften van de provincie? Gaat de gemeenteraad zondermeer akkoord met het voorstel om op deze plek te bouwen zonder dat andere, beter geschikte en nu al ruim een jaar binnen het beleid van de provincie Brabant vallende plekken in de gemeente beschikbaar zijn?

Kortom, neemt de gemeenteraad een beslissing voor hun inwoners, degenen die ze hebben gekozen en ervoor hebben gezorgd dat ze in de gemeenteraad zijn gekomen? Of houden de leden van de gemeenteraad de rijen gesloten en kiezen ze unaniem voor een windmolenpark op de locatie Elzenburg de Geer, zonder dat ze eigenlijk precies weten wat dit nu betekent voor de inwoners die in de directe omgeving wonen?

Op zich was de dorpsraad Berghem blij met het traject van een klankbordgroep waarin over veel details is gesproken. Het is echter wel zo dat de hoeveelheid aan gegevens en vergaderingen ervoor heeft gezorgd dat veel mensen murw zijn gemaakt. Vanuit de bewoners in de binnenste cirkel is echter nog steeds een klein aantal actief betrokken en het contact tussen hen en de dorpsraad Berghem is nog steeds goed te noemen.

De dorpsraad Berghem vraagt zich af of het enkele jaren geleden gesloten energieakkoord nog voldoet aan de nieuwe ontwikkelingen van deze tijd. Daar waar een minister aangeeft dat in verband met de bouw van enkele grote windparken op zee ervan wordt uitgegaan dat Nederland zijn energiedoelen denkt te gaan halen. De noodzaak van windparken op het land is dus een stuk kleiner dan vier jaar geleden. De noodzakelijkheid om op bedrijventerrein een windpark te bouwen is in ieder geval afgenomen. De dorpsraad Berghem geeft politieke partijen ter overweging mee eerst nogmaals goed na te denken over de noodzaak om direct een windpark te bouwen. De opgedane kennis zou eventueel ook later kunnen worden gebruikt.

De door de gemeente gestelde regel dat vanuit provinciebeleid windmolenparken alleen bij of op bedrijventerreinen mogen worden gebouwd is ook achterhaald. De provincie Brabant is als laatste provincie afgestapt van dit beleid. De gemeente heeft vanwege eigen doelstellingen grote spoed gezet achter de beslissing om voor deze plek uit te zoeken hoeveel windmolens er geplaatst kunnen worden. De dorpsraad Berghem heeft in een eerder traject al beter geschikte plaatsen voor de plaatsing van een windmolenpark op de kaart van de gemeente aangewezen. Deze plaatsen zijn bij de gemeente bekend. Er is op de door de dorpsraad Berghem aangewezen plaatsen, geen tot minder woningbouw, dus minder overlast.

Tevens is er op die plaatsen geen laagvlieggebied van helikopters, terwijl dit in het huidige plan wel het geval is. Een mogelijk incident waarbij een helikopter op een woning valt is dan uitgesloten terwijl dat in het huidige plan niet 100 % kan worden gegarandeerd. De dorpsraad Berghem wil dat de politieke partijen hier bewust over nadenken voordat ze hun stem definitief aan een windpark op Elzenburg de Geer verbinden.

De dorpsraad Berghem heeft in het verleden diverse malen aangegeven blij te zijn met de openheid van de gemeente. Na de laatste serie vergaderingen van de klankbordgroep vraagt de dorpsraad Berghem zich wel af of het traject wel echt transparant is geweest of dat er hier en daar sprake is van (bewust?) achter houden van bepaalde informatie. Als toelichting hierover het volgende: In het hele traject zijn 12 mogelijke opstellingen besproken. Van die 12 opstellingen zijn de bijbehorende gegevens / overlast etc. op papier gezet en met elkaar vergeleken. Uiteindelijk komt het college tot de keuze van hun opstelling. Dit blijkt opstelling 13 te zijn en bij een eventuele uitbreiding kan worden gekozen voor opstelling 14.

Daarnaast heeft de dorpsraad Berghem in de laatste klankbordgroep wederom gevraagd om zo veel mogelijk te kiezen voor lokale partijen en het zelf ontwikkelen van zodat het geld dat wordt verdiend onder de windmolens blijft. Voor de dorpsraad Berghem kwam op die vergadering een konijn uit de hoge hoed. Er was een concept plan van de energiecoöperatie Oss. Dit plan was nog niet af maar er werd aangegeven dat dit plan niet zomaar beschikbaar wordt gesteld. Met andere woorden: totale transparantie in deze is ver te zoeken.

Als we als dorpsraad Berghem doorvragen naar de verdeling van gelden uit de opbrengst van de windmolens komt er een nog niet vastgesteld verhaal van een omgevingsfonds. De dorpsraad Berghem is van mening dat direct omwonenden moeten kunnen rekenen op meer lusten. Zij zijn immers degenen die ook het overgrote deel van de lasten voor hun kiezen krijgen. En die lusten moeten op maatwerk met de bewoners worden vastgesteld. Dat betekent wat de dorpsraad Berghem betreft niet dat er tegen een gunstiger tarief kan worden geparticipeerd in de windmolens. Hierdoor zal, met name voor minder vermogenden, er scheefgroei in de lusten komen. De dorpsraad Berghem streeft naar gelijkheid in deze. En dan gaat de dorpsraad Berghem ervan uit dat degenen die dicht bij de windmolens wonen, meer lusten krijgen dan degenen die verder van de windmolens af wonen.

De dorpsraad Berghem vraagt aan alle leden van de gemeenteraad, degenen die hierover gaan beslissen, ervoor te zorgen dat er eerlijke kaders worden vastgesteld waarin, lasten en lusten eerlijk worden verdeeld. Te denken valt bijvoorbeeld aan het trekken van cirkels, waardoor degenen die op een afstand van uiterlijk 500 meter tot de dichts bijstaande windmolen wonen meer korting op hun energierekening krijgen dan mensen die tot 1000 meter van de windmolens afwonen. Maar die krijgen dan weer iets meer korting dan degenen die tot 2000 meter van de windmolens wonen.

Voor de bewoners in de dichtst bijstaande woningen moet er, wat de dorpsraad Berghem betreft, ook een mogelijkheid zijn om, in overleg met de gemeente en gefinancierd uit het omgevingsfonds eventuele bomen aan te planten als duidelijk is dat een windmolen dichtbij in het zicht wordt geplaatst. Eventueel zou indien door de bewoners gewenst, ook een mogelijkheid worden geboden om dichterbij hun woning wat hogere struiken te plaatsen. Kortom zorg voor maatwerk – zorg dat in overleg met bewoners kaders worden gesteld.
Momenteel geldt er in het gebied waar de windmolens moeten worden gebouwd een beleid dat er niet zomaar bomen kunnen worden geplaatst. De dorpsraad Berghem wil de gemeenteraadsleden vragen hier kaders, uitzonderingen op bestaand beleid voor te vragen, omwille van degenen die dadelijk met de lasten zitten.

De in de klankbordgroep door ons aangegeven stelling dat de opstelling op zich (staan de molens wel netjes op een rijtje) niet opwegen tegen mogelijke overlast voor bewoners lijkt naast zich neer te zijn gelegd. De dorpsraad Berghem is verbaasd om te constateren dat ingeval van meer windmolens wel kan worden afgeweken van dit plan. Dan blijkt dat het nog meer opwekken van energie wel belangrijker is dan de opstelling (lees hier wederom het op een rijtje zetten van de windmolens).

De dorpsraad Berghem is, zoals al aangegeven in het eerste advies dat als bijlage zal worden bijgesloten, dat er indien er toch voor wordt gekozen om een windmolenpark op Elzenburg de Geer te plaatsen, ook op dit punt te zorgen voor maatwerk. Laat het op een rijtje staan en de aanwezigheid van een eendenkooi in het gebied niet hoger gelden dan het belang van de bewoners. Ook op dit punt vraagt de dorpsraad Berghem aan de gemeenteraadsleden, ervoor te zorgen dat deze kaders compleet helder en bekend zijn. De dorpsraad Berghem zou graag voorafgaand aan een definitieve keuze beschikken over de invulling van deze kaders.
Wij vragen hierom omdat volgens ons de gemeenteraadsleden zichzelf buiten spel zetten als ze voordat alle kaders duidelijk zijn beslissen om te gaan bouwen.

Ook voor wat betreft inhoud van alle kaders verwijst de dorpsraad Berghem naar het eerder uitgegeven advies, wat als bijlage is bijgevoegd. Tevens blijft de dorpsraad staan achter de in dat advies aangegeven wensen, en verzoeken.

De dorpsraad Berghem wil daarnaast vragen of de gemeenteraadsleden zich bewust uitspreken voor de bouw van een mogelijk energiepark in de nabijheid van de te bouwen windmolens.

We hopen dat dit aanvullende advies ervoor zorgt dat de gemeenteraadsleden die gaan beslissen over de komst van een windmolenpark, vooraf zorgen voor duidelijk vastgestelde kaders. Kaders die zo duidelijk zijn gesteld dat iedereen begrijpt wat ermee wordt bedoeld en dat er niet mee kan worden gemarchandeerd.

Met vriendelijke groet,
Dorpsraad Berghem,

portefeuillehouders: Eric Remmerswaal, Bert van Deurzen, Jan van Leest en Roger Strik.

Eric Remmerswaal,
voorzitter.